ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαφαζάνης και Γιουνκέρ "έκοψαν" τον Αβραμόπουλο - Πάμε για κεντροαριστερό Πρόεδρο

01:32 - 16 Φεβ 2015 | Πολιτική
Λαφαζάνης και Γιουνκέρ "έκοψαν" τον Αβραμόπουλο - Πάμε για κεντροαριστερό Πρόεδρο
Στις σθεναρές αντιρρήσεις της «αριστερής πλατφόρμας» αλλά και στην παρέμβαση του Ζαν κλωντ Γιουνκέρ, φαίνεται τελικώς πως ναυάγησε η υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε «καλέσει» τα τηλεοπτικά συνεργεία στο Μαξίμου προκειμένου να ανακοινώσει το όνομα του κοινοτικού Επιτρόπου, ως διαδόχου του Κ. Παπούλια, σε μια προσπάθεια να ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι στην μετριοπαθή κεντροδεξιά. Η παρέμβαση ωστόσο του Π. Λαφαζάνη, με τον οποίον συναντήθηκε για πάνω από μια ώρα στάθηκε καταλυτική. Μακράς διάρκειας τηλεφώνημα, είχε ο κ. Τσίπρας και με τον πρόεδρο της Κομισιον Γιουνκέρ, ο οποίος όπως είναι γνωστό δεν θα ήθελε την αντικατάσταση Αβραμόπουλου από έναν άλλο αριστερό Επίτροπο διότι θα χάλαγαν οι εσωτερικές ισορροπίες στην Κομισιόν. Ο κ. τσίπρας σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δέχθηκε τις αιατιάσεις του κ. Γιουνκέρ, ενώ οι αναλυτές υποθέτουν ότι αυτό το "χατήρι" που έκανε ο έλληνας Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής εντάσσεται και στην συνολική διαπραγμάτευση του σημερινού Eurogroup.

 

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας τις ενστάσεις της, υποστηρίζει σταθερά ότι από την στιγμή που μετατοπίστηκε «αριστερότερα» ο πολιτικός άξονας της χώρας, δεν είναι δυνατόν ο ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας να εκφράζει τη «μνημονιακή εποχή».  

 

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει συμμετρικά, μετριοπαθείς προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όπως ο πρώην υπουργός και με ιδιαίτερα καλή φήμη, των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, Μανώλης Δρετάκης και η καταξιωμένη- με πλούσιες περγαμηνές αγώνων για τη Δημοκρατία- συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη.

Εναλλακτικά, τα στελέχη της πτέρυγας, σημειώνουν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση σε υποψηφιότητες, όπως αυτή του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη που ζει στη Γαλλία, Κώστα Γαβρά.

 

Είναι προφανές, κατόπιν τούτων, ότι υποψηφιότητες, όπως της Ντόρας Μπακογιάννη και του Προκόπη Παυλόπουλου, δεν έχουν πλέον καμία τύχη, δεδομένης της άποψης της πλειοψηφίας του κόμματος, ότι το πρόσωπο του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, πρέπει να σηματοδοτεί την αλλαγή συσχετισμών στο πολιτικό παιχνίδι και ως εκ τούτου να κομίζει το ήθος της νέας εποχής.

 

Το παιχνίδι, συνοπτικά, παραμένει ανοικτό και όλα θα λυθούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την προσεχή Τρίτη.

  

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 16 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.