ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Handelsblatt: Οι πιστωτές μπορεί να εγκαταλείψουν την απαίτηση για παράταση

13:55 - 16 Φεβ 2015 | Πολιτική
Handelsblatt: Οι πιστωτές μπορεί να εγκαταλείψουν την απαίτηση για παράταση
Για ακόμα μια φορά οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ευρωζώνης αποτελούν βασικό θέμα του γερμανικού Τύπου, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλείται πηγές της ΕΕ που δεν κατονομάζει, οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως εγκαταλείψουν την απαίτησή τους για παράταση του προγράμματος διάσωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην μεταφορά ενός διψήφιου ποσού δισ. ευρώ από το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα νέο πρόγραμμα.

 

Το νέο πρόγραμμα μπορεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί νέους όρους, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Handelsblatt.

 

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ στις Βρυξέλλες που κάνει λόγο για «πολύ, πολύ μικρές πιθανότητες» συμφωνίας σήμερα. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει ότι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σήμερα διαπραγματεύσεις.

 

Λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σκεπτικισμό για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) τόνισε ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία αυτή και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια, είπε ο Β. Σόιμπλε: «Λυπάμαι τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται προς το παρόν ανεύθυνα».

 

Εν αναμονή συγκεκριμένων προτάσεων

 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι κανείς δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρει η Deutsche Welle. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όμως να κάνει το ελάχιστο που απαιτείται για να ανταποκριθεί σε όσα αξιώνει η ίδια, αλλά και ο ελληνικός πληθυσμός. Και τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώνουν πάντα οι άλλοι, είπε ο Β. Σόιμπλε. Για να λάβει η Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια από τους εταίρους θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα αυξήσει τα έσοδά της. Μέχρι αυτή την ώρα όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν φαίνεται να καταθέτει σχετικές προτάσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χθες το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη διαμεσολάβησή του στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ Αθήνας και ευρωπαίων εταίρων. «Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα καταβάλει ύστατη προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος υπό πολύ δύσκολες συνθήκες», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.