ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 233 ψήφους Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Π. Παυλόπουλος - Δεν τον ψήφισε ο Κυριάκος Μητοστάκης

21:54 - 18 Φεβ 2015 | Πολιτική
Με 233 ψήφους Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Π. Παυλόπουλος - Δεν τον ψήφισε ο Κυριάκος Μητοστάκης
Με 233 ψήφους υπέρ εξελέγη νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Τον  πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Πανεπιστήμιου, στήριξαν με την ψήφο τους, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης , να μην πηγαίνει στη Βουλή, για να μην αναγκαστεί όπως είχε δηλώσει να καταψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο.

Κατά διαδικασία, ψήφισαν 295 βουλευτές, ενώ 5 ήταν απόντες. Από τους 295, οι 233 ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο, οι 30 το Νίκο Αλιβιζάτο, που είχε προταθεί από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, και 32 παρών.

Από την διαδικασία  απουσίασαν:

  • ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ που εξήγησε με δήλωσή του ότι διαφωνεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου
  • ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ασθενής
  • η Ιωάννα Γαϊτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου.
  • ο Αλέκος Κοντός της ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο
  • ο Σάββας Αναστασιάδης (ΝΔ) που δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.

 

Παυλόπουλος: Δεν είναι αξίωμα είναι χρέος

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ανακοίνωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο γραφείο του όπου και τον επισκέφτηκε λίγο μετά τις 22:30.


Αφού η πρόεδρος της Βουλής του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, τον λόγο πήρε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου στην πρώτη του επίσημη δήλωση είπε μεταξύ άλλων:


«Σας ευχαριστώ εσάς. Το προεδρείο της Βουλής. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές των δημοκρατικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου για την ύψιστη τιμή. Μια τιμή που από αυτή τη στιγμή μετατρέπεται σε ένα μέγιστο χρέος. Το χρέος αυτό οριοθετείται από την μια πλευρά από το καθήκον του πολίτη και από την άλλη από το ίδιο το Σύνταγμα. Είναι οι διατάξεις που καθορίζουν τον όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους ο ΠτΔ οφείλει να κινηθεί και δεσμεύομαι να κινηθώ. Πρώτον η απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος χωρίς καμία έκπτωση και χωρίς κανενός είδους έλλειψη θάρρους. Δεύτερον είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας. Τρίτον είναι η προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Και τέταρτον είναι η εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.»


Και πρόσθεσε: «Όπως σε όλη τη διαδρομή της ζωής μου δεν έκανα εκπτώσεις ούτε ''ταξίδεψα'' με σημαίες ευκαιρίας θα πράξω το ίδιο μέχρι την τελευταία ημέρα που θα βρίσκομαι σε αυτό το αξίωμα» ενώ κατέληξε ο Πρ. Παυλόπουλος λέγοντας ότι «δεν είναι αξίωμα, είναι χρέος».

Τελευταία τροποποίηση στις 00:48 - 19 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.