ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζωή: Θα ζητήσουμε πίσω το κατοχικό δάνειο

20:30 - 22 Φεβ 2015 | Πολιτική
Ζωή: Θα ζητήσουμε πίσω το κατοχικό δάνειο
Την απόφασή της να ανασυστήσει τη Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Από τις Βίγλες Μαλλωτά Μεγαλόπολης, όπου συμμετέσχε στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στο μνημείο για τους 212 εκτελεσθέντες από Γερμανούς κατακτητές στις 24 Φεβρουαρίου 1944, η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ανακίνηση της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της αποκατάστασης των θυμάτων θα είναι μία από τις πρώτες πράξεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες μέρες.

         
Όπως τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου στον χαιρετισμό της «υπάρχει ένα απαράγραπτο χρέος προς την πατρίδα μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Και αυτό το χρέος δεν μπορούν να το ξεχνούν και δεν μπορούν να το διαγράφουν ιδίως εκείνοι που επικαλούνται άλλα χρέη, που δεν έχει καν ακόμη αποδειχθεί ότι είναι νόμιμα και καταβλητέα».


Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «τιμούμε εκείνους που θυσιάστηκαν, όχι μόνο με το να τους μνημονεύουμε, αλλά και με το να τους δικαιώνουμε με την καθημερινή πράξη και στάση, με το παράδειγμα και το υπόδειγμα της ζωής μας».

         
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο, τήρηση ενός λεπτού σιγής και το προσκλητήριο των 212 νεκρών. Στην τελετή παρέστησαν και χαιρέτησαν επίσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκπρόσωποι αντιστασιακών, με τους οποίους είχε σύντομη συνομιλία η Πρόεδρος της Βουλής, κ.ά.

 


Μητροπολικές συστάσεις προς τους αργοπορημένους Υπουργούς

Νωρίτερα, στον μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Μεγαλόπολη, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας προκάλεσε επεισόδιο για την ολιγόλεπτη καθυστέρηση της προέδρου της Βουλής, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Κώστα Ήσυχου και άλλων επισήμων.


Ο μητροπολίτης Ιερεμίας χαρακτήρισε αλειτούργητους τους επισήμους που καθυστέρησαν και κάλεσε το δήμαρχο να τηρεί το πρόγραμμα. Οι επίσημοι τελικά αποχώρησαν από την εκκλησία.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:52 - 22 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.