ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: «Όποιος διαφωνεί να το πει εδώ» - Εγκρίθηκε η συμφωνία απο την ΚΟ

21:48 - 25 Φεβ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: «Όποιος διαφωνεί να το πει εδώ» - Εγκρίθηκε η συμφωνία απο την ΚΟ
Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το βράδυ της Τετάρτης, θα μπορούσε να έχει διπλή ανάγνωση: είτε ως πρόκληση για ένα πρώιμο ξεκαθάρισμα θέσεων από όλες τις πλευρές, είτε ως μια προληπτική ενέργεια, προκειμένου να αποφευχθούν αναπάντεχες εκπλήξεις προσεχώς.

«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή αν διαφωνείτε με τη συμφωνία και αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ», είπε ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή  του, αλλά, φαίνεται πως κανένας βουλευτής, δεν επιθυμεί να προκαλέσει σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, πρόσθετα, εσωκομματικά αυτήν τη φορά, προβλήματα.

 
Ακόμα και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης από την αριστερή πτέρυγα, Π. Λαφαζάνης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές και οι χειρισμοί που επιλέχθηκαν «δεν είχαν την κατάλληλη προετοιμασία» και «δεν προηγήθηκε ανάλογη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.


«Υπάρχουν σημεία που δε θυμίζουν τη γλώσσα τη δική μας στο κείμενο, αλλά θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ, δίνοντας μήνυμα καταλλαγής εξήγησε «αυτά τα λέω για να δούμε πως θα κινηθούμε από εδώ και πέρα στα επόμενα βήματα».


Στην ίδια όχθη ο Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε ότι το κείμενο «έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη, και αυτό τελικά να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».


Από την πλευρά τους, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Αλέξης Μητρόπουλος συνέστησαν «προσοχή γιατί μπορεί το κείμενο να εμπεριέχει νομικές δεσμεύσεις».


Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σημείωσε ότι η διπλωματία κορυφής της κυβέρνησης στη σύνοδο κορυφής και στα Εurogroup αποδείχθηκε αποδοτική».


Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται γι αυτό αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, αυτοσκοπός είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για την Ελλάδα και το Λαό».


Στη γραμμή Τσίπρα και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «αυτά που έχουμε πετύχει ως τώρα είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα αυτό από το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση κι αυτό είναι που θα ενισχύσει την διαπραγματευτική μας δύναμη για το μέλλον.

 

Τελικά μετά από σχεδόν 12 ώρες συνεδρίασης, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε σε μια ενδεικτική ψηφοφορία τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι βουλευτές ενέκριναν τους χειρισμούς, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν ψήφισε ούτε θετικά ούτε αρνητικά.


Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα το νομοθετικό έργο της, τηρώντας την εντολή που πήρε από τους πολίτες.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:53 - 25 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.