ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μισό βήμα πίσω οι Τούρκοι - Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Αθήνα

16:52 - 02 Μαρ 2015 | Πολιτική
Μισό βήμα πίσω οι Τούρκοι - Εντείνονται οι αντιδράσεις στην Αθήνα
Μια πιο ελαφριά εκδοχή της πρώτης ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) εξέδωσε την Δευτέρα  η Άγκυρα, χωρίς ωστόσο  να  τροποποιεί ιδιαίτερα την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω μετατρέπουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

Στην προηγούμενη  ΝΟΤΑΜ συμπεριλαμβανόταν και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης σε μια περιοχή που προανήγγειλαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. 


Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξέδωσαν την τροποποιητική ΝΟΤΑΜ για να εξαιρέσουν την περιοχή πάνω από την Λήμνο, δείχνει ότι η Άγκυρα αντελήφθη την μείζονα πρόκληση με την συμπερίληψη τμήματος της ελληνικής επικράτειας εντός του πεδίου βολής που αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην καρδιά του Αιγαίου.


Συναγερμός στην Αθήνα

Η τουρκική προκλητικότητα, έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, καθώς πάγια τακτική της Άγκυρας, εδώ και χρόνια είναι να «τεστάρει», τις προθέσεις των νέων ελληνικών κυβερνήσεων απέναντί της με ακραίο τρόπο, ( πχ «Σισμίκ» με κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και  Ίμια με κυβέρνηση Σημίτη).


Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον ICAO καταγγέλλοντας την τουρκική πλευρά και επιχειρηματολογώντας ότι με την μονομερή της ενέργεια η τουρκική κυβέρνηση, όχι μόνο παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και τους διεθνείς κανόνες, αλλά κυρίως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοΐας στην ευρύτερη περιοχή.


Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ για το σοβαρό κρούσμα της τουρκικής επιθετικότητας.


Η τουρκική ΝΟΤΑΜ έχει προκαλέσει ανησυχία στα πολιτικά κόμματα


Η ΝΔ, ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου τα πολιτικά κόμματα να ενημερωθούν για την με την κατάσταση που δημιουργείται μετά την έκδοση της αγγελίας από την Τουρκία.


Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκο, προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα.


Απαράδεκτη ενέργεια που προσκρούει στο διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε την ΝΟΤΑΜ,  ο εισηγητής ΚΤΕ Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία ανοίγει ένα νέο μέτωπο έντασης, με μία ενέργεια που αντιβαίνει πλήρως στην επιδίωξη της να καταστεί κάποτε μέλος της Ε.Ε..


Ο κ. Λοβέρδος τέλος εκφράζει τη στήριξή του στους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με το θέμα, καλώντας την να αξιοποιήσει πλήρως την πολιτική και διπλωματική προετοιμασία που είχε γίνει σχετικά.

 

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν σχετικά με την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.


Ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους της Άγκυρας συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. από ένα κράτος υποψήφιο προς ένταξη και ρωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φ. Μογκερίνι, ποια θα είναι η αντίδραση της Κομισιόν στην κίνηση αυτή καθώς και τι προτίθεται να κάνει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει αυτή την απαράδεκτη ΝΟΤΑΜ.


Τη νέα «προκλητική απόφαση-αναγγελία της τουρκικής κυβέρνησης, με την οποία δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου τον εναέριο χώρο από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο με τον ισχυρισμό της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων» καταδίκασε και  το ΚΚΕ.


Όπως σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, με την πρόκληση αυτή «κλιμακώνονται οι ενέργειες στις οποίες συστηματικά προβαίνει η Τουρκία για μεγάλο χρονικό διάστημα, στo πλαίσιο της αμφισβήτησης τόσο της κυπριακής  ΑΟΖ όσο και των ελληνικών συνόρων, στη γραμμή της διχοτόμησης του Αιγαίου, που ενθαρρύνεται και από τους σχετικούς σχεδιασμούς και πρακτικές του ΝΑΤΟ».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:16 - 02 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.