ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρα "υψηλής τάσης" για την υπογραφή της ΣΣΕ στη ΔΕΗ

22:15 - 03 Μαρ 2015 | Πολιτική
Κόντρα "υψηλής τάσης" για την υπογραφή της ΣΣΕ στη ΔΕΗ
Πολιτικές κόντρες, αλλά και την ανάγκη διευκρινίσεων, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη διοίκηση της ΔΕΗ, προκάλεσε, η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τον θόρυβο που προκλήθηκε, επισήμαιναν  ότι  η κυβέρνηση δεν παρενέβη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του σωματείου της ΓΕΝΟΠ και της διοίκησης της ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας ότι  οι συνομιλίες για την υπογραφή νέας ΣΣΕ,   ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκαν πριν από τις εκλογές.


Πρόσθεσαν  δε, ότι δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας.


Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία μετά το σάλο που προκλήθηκε, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με διευκρινίσεις επί του θέματος.


Σύμφωνα λοιπόν με τη ΔΕΗ η νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας:

  • σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει τους καταναλωτές,

  • δεν επιφέρει μισθολογική αύξηση και

  • δεν προκαλεί ουδεμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.


Μάλιστα  με αφορμή αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την παροχή σε είδος «τροφείου» προς τους εργαζομένους της Επιχείρηση διευκρινίζει:

 

  • η παροχή δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά θα είναι σε είδος με πρώτη εφαρμογή την κάλυψη της δαπάνης έως κατ΄ανώτατο όριο 6 ευρώ ημερησίως ανά εργαζόμενο του κόστους σίτισης στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία.

  • η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔEΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος.

  • το ετήσιο κόστος του,  εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί σε πλήρη εφαρμογή του μέτρου,  τα 15 εκατ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας (ΔΕΗ ΑΕ), ποσό ου αντιστοιχεί στο 2,3% περίπου του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και στο 0,25% του ετήσιου τζίρου της.

  • κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ ΔΕΗ -2,92% έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισεκ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. Ευρώ τον χρόνο.

  • η παροχή ειδών σίτισης σε προσωπικό που απασχολείται σε βιομηχανικές και άλλες επιχειρήσεις προβλέπεται εδώ και δεκαετίες από τη νομοθεσία και αποτελεί πάγια πρακτική για πολλές επιχειρήσεις στη χώρα μας.

Πολιτική Κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ


Το ζήτημα προκάλεσε ανταλλαγές σφοδρών ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας τα όσα υποστήριξαν κύκλοι της κυβέρνησης, για τις αυξήσεις στους μισθούς στη ΔΕΗ έκανε λόγο για αδιανόητα τα ψέματα που αραδιάζει στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, για να καλύψει τις προκλητικές αυξήσεις που ενέκρινε στους κομματικούς του φίλους, τον κ. Φωτόπουλο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αυξήσεις υπογράφηκαν με την απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμόδιου υπουργού.


Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφασή της, που προκαλεί το κοινό αίσθημα!


Στον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης. «Ο κ. Καραγκούνης επιλέγει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει προκειμένου να ρίξει λάσπη στη νέα κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που προσβάλουν την κοινή νοημοσύνη, απλώς ματαιοπονεί», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης και κάλεσε τον εκπρόσωπο της ΝΔ  να μάθει τι ψήφισε για το θέμα η ΔΑΚΕ που πρόσκειται στη ΝΔ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.