ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκστρατεία Τσίπρα για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας

21:53 - 05 Μαρ 2015 | Πολιτική
Εκστρατεία Τσίπρα για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας
Με τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΚΤ να επικρέμεται η κυβέρνηση καλείται σε πολύ σύντομο τρόπο να βρει λύση στα θέματα ρευστότητας, αλλά και να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εταίρους. Έτσι μέσα στο Σαββατοκύριακο καλείται να ποσοτικοποιήσει δράσεις αντιμετώπισης φοροδιαφυγής και κυρίως να δώσει διαπιστευτήρια μεταρρυθμίσεων.

Έτσι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά το Eurogroup ξεκινάει νέο μαραθώνιο με επαφές με τον Μάρτιν Σούλτς που αναδεικνύεται σε άτυπο δίαυλο επικοινωνίας, ενώ την Πέμπτη, 12.03.15, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι. 


Παράλληλα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία. Επίσης παραμένει ανοικτό ο Πρωθυπουργός να συναντηθεί και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.


Το θέμα της αξιοπιστίας αναδεικνύεται σε μείζον καθώς ήδη έχει τεθεί σχετικά από το Μάριο Ντράγκι, αλλά και τους άλλους εταίρους. Άλλωστε στις δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι, το είπε ξεκάθαρα ότι για να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα πρέπει το πρόγραμμα να ξαναμπεί σε τροχιά.


«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι αφορούν πρόοδο, που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» επισήμανε απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα και η ευρωτράπεζα να ξανακάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας τα ελληνικά ομόλογα.


Από τη κυβέρνηση τονίζεται, με νόημα απέναντι στους εταίρους, για τους οποίος υπάρχει έντονη καχυποψία, ότι η Ελλάδα είναι σε φάση εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων.

Το θέμα είναι εάν αυτή η εξειδίκευση θα αντιμετωπιστεί με επάρκεια από την Αθήνα ώστε να σπάσει το κύμα αμφισβήτησης και να ανοίξει το δρόμο σε ανάσες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και την πραγματική οικονομία. Εν τω  μεταξύ θα πρέπει και να κυβερνήσει με έμπρακτα δείγματα συντονισμού…


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.