ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστότητα και δημοσιονομικό κενό "ναρκοθετούν" την προσπάθεια της κυβέρνησης

12:11 - 15 Μαρ 2015 | Πολιτική
Ρευστότητα και δημοσιονομικό κενό "ναρκοθετούν" την προσπάθεια της κυβέρνησης
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση αφενός λόγω της με σταγονόμετρο ρευστότητας που δίδει η ΕΚΤ κι αφετέρου λόγω της εκτός στόχων πορείας των εσόδων. Παράλληλα εν όψει και της επικείμενης συνόδου κορυφής αντιμετωπίζει και τις εντεινόμενες πολιτικές πιέσεις του Βερολίνου που με αφορμή τα στενά περιθώρια -που έχουν διαμορφωθεί και με ευθύνες της Αθήνας- σερβίρει το πικρο ποτήρι δύσκολων μέτρων τόσο δημοσιονομικων όσο κύρια διαρθρωτικών. Η Αθήνα αναμένεται να βρεθει προ διλημματικών ερωτημάτων καθώς  πλέον η  "τρύπα" στο στόχο πλεονάσματος   φθάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Η δήλωση από το Κόμο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παρά την γκρίνια των "συντρόφων" του και την επιχείρηση αποδόμησής του από γερμανικά ΜΜΕ κυρίως, απολαμβάνει της απόλυτης στήριξης του πρωθυπουργού, ότι "Εάν χρειαστεί μέσα στους επόμενους μήνες, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις να αναστείλουμε προσωρινά ή να καθυστερήσουμε κάποιες από τις εξαγγελίες, θα το κάνουμε στο πλαίσιο της οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τους εταίρους, για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην οικονομία να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να αναπτυχθεί", είναι ενδεικτική της διάθεσης της κυβέρνησης να δώσει κάποια νεύματα στη φάση αυτή των διαπραγματεύσεων.
Στο μεταξύ η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία και οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς την παρουσία του κ. Βαρουφάκη αφού βρίσκεται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού σε πολιτικό επίπεδο κατά τη Σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.  
Πάντως λόγω του σημαντικού δημοσιονομικού κενού που καταγράφεται πλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών τονίζοντας ότι δεν βρισκόμαστε σε "κατάσταση κρίσης", δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα για να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας
«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι σταθερή, ισχυρή, σοβαρή και μυαλωμένη. Ασφαλώς και δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνική περιπέτεια. Δεν έχουμε εντολή ρήξης και επιστροφής στη δραχμή. Έχουμε εντολή διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης αμοιβαίας επωφελούς λύσης εντός της Ευρωζώνης» επισημαίνει την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ενώ παράλληλα  με ανάρτησή του στο twitter σχολιάζει την..."πολυλογία" των ημερών προτρέποντας σε «λιγότερες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις και περισσότερη δουλειά», διότι όπως γράφει «οι καιροί απαιτούν σοβαρότητα, λύσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα".
Να σημειωθεί τέλος ότι τα μέλη του Brussels group ξεσκονίζουν τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την πορεία του προϋπολογισμού, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακριβεια το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδω και μέρες η  σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών  Έλενα Παναρίτη έχει πει με παρρησία για πλεόνασμα της τάξεως του0,6%, την ώρα που  κ. Βαρουφάκης το προσδιόριζε στο1,5% και τις πληροφορίες από την πλευρά του Brussels group και των δανειστών κάνουν λόγο για λήψη νέων μέτρων ύψους 2-3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Γ.A.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:36 - 16 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.