ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παντελώς ανυπόσταστες» οι φήμες για πάγωμα του ΕΣΠΑ, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ

16:24 - 16 Μαρ 2015 | Πολιτική
«Παντελώς ανυπόσταστες» οι φήμες για πάγωμα του ΕΣΠΑ, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ
«Παντελώς ανυπόστατες» χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν το Σαββατοκύριακο μέσω δημοσιευμάτων, οι οποίες υποστήριζαν «πάγωμα» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, δεν έχει υπάρξει καμία «άτυπη» ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ούτε συζητήθηκαν θέματα τεχνικών δυσκολιών για τις διαχειριστικές αρχές, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

 

Τονίζει μάλιστα ότι η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ συνομιλεί τακτικότατα με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξέφρασαν την έκπληξή τους γι’ αυτές τις δημοσιογραφικές «πληροφορίες».

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, ενδεικτικό της αστοχίας του δημοσιεύματος είναι το γεγονός πως στις 26 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007–2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014–2020. Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα «παγώματος» ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Σημειώνει ακόμη ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αναμοχλεύσουν περιπτώσεις προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και να τα αναπαραγάγουν παραπλανώντας την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό.

 

Καταλήγοντας διαβεβαιώνει ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου και της Γ.Γ. ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2014–2020, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ικανοποίηση των βασικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

 

Επιπρόσθετα, εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων, προστίθεται.

 

Σταθάκης: Εντελώς εκτος θέματος το δημοσίευμα

 

Όχι μόνο ανακριβές, αλλά και εντελώς εκτός θέματος, χαρακτήρισε χτες το δημοσίευμα του Βήματος για δήθεν πάγωμα του ΕΣΠΑ ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

 

Τι έλεγαν οι φήμες

 

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρει ότι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική πηγή της ελληνικής οικονομίας "στερεύει" και ότι για άγνωστο χρονικό διάστημα η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 

Σημειώνεται ότι το θέμα της επιτάχυνσης της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσω του ΕΣΠΑ έθεσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.