ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Καταπέλτης" η εισαγγελέας- Πρόταση που φτάνει μέχρι ισόβια για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

22:07 - 17 Μαρ 2015 | Πολιτική
"Καταπέλτης" η εισαγγελέας- Πρόταση που φτάνει μέχρι ισόβια για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Την ενοχή του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας και της νόθευσης εγγράφου, ζήτησε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου. Η πρόταση αν γίνει δεκτή και δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά μπορεί να φέρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης.

Η εισαγγελέας, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της, τόνισε με βεβαιότητα,  ότι ο  κατηγορούμενος έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί και ότι στο πλαίσιο αυτό παρέβη τα καθήκοντά του. 


«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δύο εγκλήματα και ειλικρινά αυτό που με λυπεί και μακάρι αυτό να είναι το τελευταίο, ας ελπίσουμε οτι σε κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι για το κράτος μας και την Διοίκησή μας», τόνισε. 


Προηγουμένως είχε  απορρίψει τα σενάρια διαγραφής των ποινών,
λέγοντας ότι η δίωξη που ασκήθηκε κατά του πρώην υπουργού ήταν νόμιμη, καθώς δεν είχε παρέλθει η οριζόμενη από το Σύνταγμα αποσβεστική προθεσμία.

 

Η εισαγγελέας κατά την αγορευσή της, εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών έκανε τις αλλοιώσεις στη λίστα Λαγκάρντ 


«Ούτε ο Διώτης ούτε ο Βενιζέλος γνώριζαν ότι ο Ρωσσώνης είναι συγγενής του κ. Παπακωνσταντίνου και ως εκ τούτου δεν προχώρησαν στη διαγραφή του ονόματος για να τον βλάψουν πολιτικά», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Το στικάκι ο κατηγορούμενος το έδωσε στο Διώτη ενώ είχε φύγει από το υπουργείο Οικονομικών και έκανε χρήση αυτού μέχρι να το παραδώσει. Ήταν εμφανής η προσπάθεια του κατηγορούμενου να πείσει το δικαστήριο ότι η παράδοση έγινε πριν φύγει από υπουργείο Οικονομικών. Έδωσε μάχη με νύχια και με δόντια για να το αποδείξει».


Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, τα αρχεία διαγράφηκαν μετά την μετατροπή του πρώτου cd σε usb και πριν δημιουργήσει άλλο στικάκι ο Διώτης. 


«Αυτό προκύπτει εργαστηριακά. Το περιεχόμενο του usb που δημιούργησε ο κατηγορούμενος νοθεύτηκε από πρόσωπο που είχε συμφέρον. Και ο μόνος που είχε συμφέρον ήταν ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Είτε για να βοηθήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατέψει το δικό του όνομα στην πολιτική να μην φανεί στην πορεία, οτι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή»,
σημείωσε.


«Όλοι οι ισχυρισμοί του κ. Παπακωνσταντίνου είναι προφάσεις εν αμαρτίες», είπε η εισαγγελέας της έδρας και πρόσθεσε: «Οτι η λίστα ήταν μυστική, ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ότι την έχασε... πιστεύω ότι όλα είναι προφάσεις. Ειδικά ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία... αυτό και αν ήταν πρόφαση».


Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη με αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:03 - 18 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.