ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την Τρίτη 24/3 η απόφαση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

20:55 - 19 Μαρ 2015 | Πολιτική
Την Τρίτη 24/3 η απόφαση για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Με την αγόρευση του Βασίλη Δημακόπουλου, του τρίτου εκ των συνηγόρων του πρώην  υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ολοκληρώθηκε η 13η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο. Αμέσως μετά ο  πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος, ανακοίνωσε ότι η δίκη διακόπτεται μέχρι την Τρίτη 24 Μαρτίου οπότε και  θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία των δικαστών για τον πρώην υπουργό.

Σε τρίτο πρόσωπο επέρριψε την διαγραφή ο συνήγορος


Προηγουμένως και κατά την αγόρευσή του,  ο κ. Δημακόπουλος εξέφρασε, όπως ήταν φυσικό, την πλήρη αντίθεσή του με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, Ξένης Δημητρίου, υποστηρίζοντας  ότι σύμφωνα με την ελληνική νομολογία δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη η επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, που στάλθηκε από τη Γαλλία, καθώς είναι προϊόν υποκλοπής από την ελβετική τράπεζα HSBC (Γενεύη).


Ο κ. Δημακόπουλος επέρριψε τη διαγραφή των τριών συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ, σε  τρίτο πρόσωπο και όχι από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ενώ όπως υποστήριξε τα αδικήματα που αποδίδονται στον κ.  Παπακωνσταντίνου διαγράφηκαν μετά τη διάλυση της τότε Βουλής, εκφράζοντας έτσι την πλήρη αντίθεσή του με τις θέσεις του παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που δέχεται τη μη παραγραφή των αδικημάτων.


«Δεν είναι ο  ένοχος της νόθευσης» ο κατηγορούμενος, τόνισε ο κ. Δημακόπουλος και προσέθεσε ότι «τρίτος το έκανε, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο τρίτος».


Τρίτο πρόσωπο είχε το USB (βλ. Ιωάννης Διώτης), το οποίο για δικούς του λόγους το κατέστρεψε, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, προσθέτοντας ότι η τεχνική ανάλυση των ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για τη διαγραφή των τριών αρχείων, αυτό σημαίνει την απενοχοποίηση του κατηγορουμένου.


Τα «βέλη» του κ. Δημακόπουλου, εκτός από τον κ. Διώτη, πέρασαν και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι εκτός του κ. Διώτη και του κ. Βενιζέλου δεν είχαν το επίμαχο USB και προσέθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος το είχε στα χέρια του 14 μήνες.


Κλείνοντας, ο συνηγόρος υπεράσπισης είπε: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος, δεν θέλησε να κάνει τη νόθευση. Δεν αποδείχθηκε ότι είναι ένοχος.
Οι αμφιβολίες είναι υπέρ του πρώην υπουργού Οικονομικών».


Η δευτερολογία της εισαγγελέως της έδρας


Η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, σε δευτερολογία της μετά τις αγορεύσεις των τριών συνηγόρων υπεράσπισης, αντέκρουσε ορισμένους από τους ισχυρισμούς τους, ενώ τόνισε  το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε από τους τρεις λογαριασμούς των συγγενικών προσώπων πρέπει να καθοριστεί από το Ειδικό Δικαστήριο. 


Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, το ύψος της ζημιάς θα καθορίσει εάν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου θα είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος.


Η ζημιά πρέπει να είναι βέβαιη και οριστική, προσέθεσε η εισαγγελική λειτουργός και τόνισε ότι το δικαστήριο υποχρεούται κατ' εκτίμηση να προσδιορίσει το ύψος της ζημιάς, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.