ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Σκληρό ροκ" για την προμήθεια

12:04 - 22 Μαρ 2015 | Πολιτική
"Σκληρό ροκ" για την προμήθεια
Σε υψηλούς τόνους συνεχίζστηκε και την Κυριακή, η αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του «Βήματος της Κυριακής», που αφορά  την προμήθεια 12% που θα λάμβανε το δικηγορικό γραφείο, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου, από κάθε απολυμένο Δημόσιο υπάλληλο, που θα επαναπροσληφθόταν στην εργασία του.

Αν και ο αναπληρωτής υπουργός, αρνήθηκε κάθε σχέση με το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι έχει αποχωρήσει από την εταιρία και πως το σχετικό έγγραφο που βασίστηκε το δημοσίευμα και υπογράφτηκε την ημέρα που ανακοινώθηκε η υπουργοποιησή του, αφορούσε υπόθεση σε μισθολογικές διαφορές, τα ηθικά ζητήματα παραμένον, ανεξαρτήτως και της κάλυψης που παρείχε στον κ. Κατρούγκαλο το Μαξίμου.

Το πρωί της Κυριακής, με αφορμή το ζήτημα σημειώθηκε σφοδρή  αντιπαράθεση του αναπληρωτή υπουργού με τον διευθυντή του ΒΗΜΑ FM Βασίλη Χιώτη στο MEGA, με εκατέρωθεν κατηγορίες και σκληρές εκφράσεις.


Ο  κ. Χιώτης επιτέθηκε στον κ. Κατρούγκαλο τόσο για το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, όσο και για το αν ήταν νόμιμο.


«Το σκάνδαλο έχει επιβεβαιωθεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Τρέξατε να κατοχυρώσετε τα λεφτά όταν γίνατε υπουργός. Εγώ λέω όλα τα ψέματα, αλλά στην πορεία θα δούμε ποιος τα λέει. Έχετε κάνει τσιφλίκι σας το υπουργείο. Κάνετε δεξιώσεις στους διαθέσιμους. Δεν θα εκπροσωπούσατε εσείς όσους απολυμένους είχατε αναλάβει, αλλά τους δώσατε σε συνεργάτες σας. Είναι ηθικό αυτό;» ήταν το ξέσπασμα του Βασιλή Χιώτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος απαντώντας στις κατηγορίες ενέπλεξε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ως υποκινητές του θέματος: «Ο Χιώτης δεν λειτουργεί μόνος του, αλλά βάσει εντολών και συμβολαίου με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», ισχυρίστηκε, κάτι που προφανώς θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συνέχεια της συζήτησης περιελάμβανε προσωπικές κατηγορίες, καθώς όταν ο κ. Χιώτης ισχυρίστηκε ότι «όλοι σας κατήγγειλαν, μόνο το ΚΚΕ και ο Καμμένος δεν σας έχουν καταγγείλει ακόμη», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Το ΚΚΕ δεν αποτελείται από θλιβερά υποκείμενα και συκοφάντες όπως εσείς». Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα αναρτήσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν για το θέμα στο facebook.

Ερωτήματα προκάλεσε ερώτηση από τον διευθυντή του ΒΗΜΑ FM προς τον υπουργό για πιθανή επαναπρόσληψη απολυμένων της Αγρογής, ερώτηση στην οποία ουσιαστικά δεν απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.


Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84, χαρακτήρισε παντελώς ανυπόστατο και προϊόν κοπτοραπτικής το δημοσίευμα του Βήματος.


Όπως διευκρίνισε, οι υποθέσεις με τα ιδιωτικά συμφωνητικά απολυμένων ή διαθεσίμων υπαλλήλων του δημοσίου αφορά υποθέσεις που είχε αναλάβει το 2013 και τα 2014 και σε καμία περίπτωση μετά την εκλογή του ως ευρωβουλευτής και ειδικότερα τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου που υποστηρίζει το δημοσίευμα.


Τόνισε ότι αυτές οι υποθέσεις αφορούν παλαιότερη δικηγορική εταιρία στην οποία συμμετείχε και από την οποία αποχώρησε, δημιουργώντας νέα η οποία το μόνο που έχει αναλάβει είναι υποθέσεις μισθολογικών διαφορών πάνω σε μία από τις οποίες στηρίζεται ψευδώς το δημοσίευμα.

Νέα υπόθεση στη Λάρισα

Και σαν μην έφτανε το δημοσίευμα του Βήματος, νέο πονοκέφαλο έρχεται να προσθέσει στον Υπουργό, άλλο ένα άρθρο τοπικής εφημερίδας της Λάρισας, σύμφωνα με το οποίο το δικηγορικό γραφείου του υπουργού, ανέλαβε να ασκήσει προσφυγή κατά του Δημοσίου, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος ήταν ήδη υπουργός, στις 12 Φεβρουαρίου του 2015.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το larissanet.gr, ο Δήμος Λάρισας έδωσε στο γραφείο του υπουργού («Κατρούγκαλος και Συνεργάτες - Δικηγόροι, Νομικοί Σύμβουλοι») εντολή να ασκήσει προσφυγή ενάντια στην απόφαση της τότε ΓΓ Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία είχε ληφθεί στις 22 Οκτωβρίου 2014.

Κάλυψη από το Μαξίμου - Νέες βολές από την αντιπολίτευση

Πάντως το Μαξίμου κάλυψε τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ την Κυριακή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Άκη Παυλόπουλου και του Μάνου Νιφλή, στον realfm 97.8, έσπευσε να δηλώσει ότι  «ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις».


Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι ο κ. Κατρούγκαλος όχι μόνο δεν προσπάθησε να κρυφτεί, να κλείσει το θέμα, αλλά ο ίδιος έδωσε τις απαντήσεις σε δημόσια θέα.


Ωστόσο η ΝΔ επανήλθε στο ζήτημα την Κυριακή, με τον  εκπρόσωπο Τύπου Κώστα Καραγκούνη  να δηλώνει ότι: «ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι!»


Παράλληλα επέρριψε ευθύνες κυβέρνηση που τον καλύπτει και δεν τον έχει αποπέμψει, τονίζοντας ότι το Μαξίμου ήταν γνώστης της υπόθεσης εδώ και καιρό εδώ αλλά  τον κρατούσε στην θέση του.

Σακελλαρίδης: Η ΝΔ ζητάει και τα ρέστα

Απαντώντας ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ρίχνει  «λάσπη στον ανεμιστήρα», καθώς όπως υποστηρίζει οι κατηγορίες κατά του Γιώργου Κατρούγκαλου έχουν καταπέσει.

 
«Αντί να απολογηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση που έσπευσε βιαστικά και άκριτα να υιοθετήσει το ψευδές δημοσίευμα για τον κ. Κατρούγκαλο, ζητάει και τα ρέστα! Τη στιγμή που οι συκοφαντίες έχουν καταπέσει επιμένει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ας το καταλάβουν όμως καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δικό τους μονοπώλιο. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σύντομα.», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Ποτάμι: Να πάψουν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά και νομικά φύλλα συκής

«Υπάρχει όντως ένα θέμα τάξεως. O κ. Κατρούγκαλος υπηρετεί σε μια κυβερνητική θέση, η οποία έχει διεπαφή με το επάγγελμα που ασκούσε πριν τοποθετηθεί σ’ αυτήν. Για το ζήτημα αυτό πρέπει να δώσει εξηγήσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρωθυπουργός, που τον επέλεξε. Να πάψουν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικά και νομικά φύλλα συκής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προτείνει:

1.   Την θέσπιση κανόνων αποφυγής φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και κυβερνητικού ή πολιτικού αξιώματος.

2.   Πλήρη δημοσιοποίηση των εισοδηματικών στοιχείων των κυβερνητικών αξιωματούχων όχι μόνο κατά τη διάρκεια που κατέχουν το αξίωμα αλλά και για μια πενταετία μετά την αποχώρησή τους από αυτό.

 

ΠΑΣΟΚ: Χυδαίες συκοφαντίες

Στις νέες δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, απάντησε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, ενώ χαρακτηρίζει ως χυδαία συκοφαντία τα όσα είπε ο Υπουργός για συμβόλαια και συμφωνητικά, του κόμματος με το Βήμα.


Παράλληλα απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός και το Μαξίμου για την υπόθεση θέτει τρία ερωτήματα:


1. Πράγματι ο κ. Κατρούγκαλος δεν εκλέχτηκε βουλευτής στις 25.1. αλλά ήταν ευρωβουλευτής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όμως γιατί μόλις εκλέχθηκε ευρωβουλευτής έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία που ήταν και έκανε άλλη εταιρεία;


2. Είναι πράγματι άλλο πράγμα ένα εργολαβικό δίκης να αφορά μισθολογικές αξιώσεις υπαλλήλων από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλο να αφορά δημόσιους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Όμως πρόκειται για εργολαβικό δίκης που συνάπτεται και κατατίθεται 27.1, την ημέρα που γίνεται υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος. Και το αντικείμενο της δίκης αυτής είναι εν δυνάμει πολύ σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.


3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχεται ότι έχει αναλάβει υποθέσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φυλακές, υποθέσεις που είναι εκκρεμείς. Μπορεί να πει πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος με εργολαβικό δίκης ή χωρίς εργολαβικό, με αμοιβή κατά τον κώδικα περί δικηγόρων; Επίσης πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος ατομικά, αλλά η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέχρι το Μάιο 2014 και πόσες η νέα εταιρεία που έκανε μετά;

Πρώτο θέμα στη Bild

Το θέμα ανέδειξε και μάλιστα ως πρώτο και η διαδικτυακή έκδοση της «Bild» με τον τίτλο: «Σκάνδαλο διαφθοράς στην... αδιάφθορη κυβέρνηση Τσίπρα».

Το δημοσίευμα μιλά για την επόμενη «τρέλα» στην Ελλάδα που έχει ταράξει τα πολιτικά νερά του τόπου, παραθέτοντας με αναλυτικό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος. 

Μεταξύ άλλων, η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κυβέρνηση του 40χρονου πολιτικού ηγέτη Αλέξη Τσίπρα είναι... άκρως απασχολημένη με τα νέα δεδομένα και παράλληλα σχολιάζει ότι ο κύριος Κατρούγκαλος στο παρελθόν σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην ιστοσελίδα, έδινε ηχηρό αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:52 - 22 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.