ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει αποζημίωση για τις γερμανικές μίζες

17:55 - 23 Μαρ 2015 | Πολιτική
Reuters: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει αποζημίωση για τις γερμανικές μίζες
Αποζημίωση 100 εκατ. ευρώ   από τις γερμανικές αμυντικές εταιρείες που φέρεται να έχουν δωροδοκήσει για να κερδίσουν εξοπλιστικές συμφωνίες, θα ζητήσει σύμφωνα με το  Reuters, η ελληνική κυβέρνηση που επικαλείται ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας.

Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες; Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild είναι η Eurocopter , η μονάδα ελικοπτέρων της Airbus, που φέρεται να έχει πληρώσει 41 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες σε Έλληνες αξιωματούχους για να πουλήσει 20 ελικόπτερα NH-90, αλλά και οι Rheinmetall, STN και Atlas Elektronik που επίσης κατηγορούνται ότι έχουν καταβάλει συνολικά 62 εκατ. ευρώ σε δωροδοκίες για συμβάσεις υποβρυχίων.


Η πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε στο Reuters, ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να λάβει περίπου 100 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση από αυτές τις εταιρείες ως μέρος μίας έρευνας που περιλαμβάνει άλλες υποθέσεις.


«Είναι μία σειρά υποθέσεων, όχι μόνο γερμανικές αλλά κυρίως γερμανικές, και η Ελλάδα ευελπιστεί ότι μπορεί να λάβει 500-800 εκατ. ευρώ. Κάθε εταιρεία που θα καταδικαστεί (για δωροδοκία) και θέλει να συνεχίσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να έρθει σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό» δήλωσε η πηγή, στο πρακτορείο.


Η Ελλάδα, όπως σημειώνει το Reuters, έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά σε εξοπλισμό και έχει μειώσει τα σχετικά κονδύλια τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που οδήγησε σε πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 240 δις. ευρώ το 2010 και το 2012.


Εκπρόσωπος της Airbus γα τα ελικόπτερα, αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ ένας εκπρόσωπος της Rheinmetall δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει γνώση για μία νέα έρευνα. 


Τον Δεκέμβριο, η θυγατρική της, Rheinmetall Defence Electronics πλήρωσε 37 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα για να τερματίσει μία ποινική έρευνα στη Γερμανία ως ύποπτη για δωροδοκία σε ελληνικές εξοπλιστικές συμφωνίες.


Κανείς στην Atlas Elektronik δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο. Η STN είχε εξαγοραστεί από την Rheinmetall το 2003 και διαχωρίστηκε σε δύο εταιρείες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.