ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποινή ενός έτους με αναστολή για τον Γ. Παπακωνσταντίνου

18:52 - 24 Μαρ 2015 | Πολιτική
Ποινή ενός έτους με αναστολή για τον Γ. Παπακωνσταντίνου
Ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία, για το οποίο και διωκόταν. Το δικαστήριο μετά από συσκεψη του επέβαλε ποινή ενός έτους με αναστολή. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία,  με ψήφους  8 έναντι 5, με την μειοψηφία να απαρτίζεται από τον  πρόεδρο του Δικαστηρίου,  Νίκος Πάσσο, τους αντιπρόεδρους  του ΣτΕ Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένη Πετρούλια, και τους σύμβουλους  του ΣτΕ, Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακεραλοπούλου.


Το επόμενο δίλλημα των δικαστών αφορούσε αν πρόκειται για πλημμέλημα και κακούργημα. Εκεί με πλειοψηφία 10 έναντι τριών αποφασίστηκε πως πρόκειται για πλημμέλημα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως θεωρείται μεν ένοχος για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη λίστα Lagarde αλλά δεν θα οδηγεί στις φυλακές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου «για το αδίκημα της νόθευσης το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης. Ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία. Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», ωστόσο η κατηγορία είναι πλημμεληματική, καθώς δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου, υπερβαίνουσα τα όρια που προσδίδουν κακουργηματική κατηγορία.

Για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας κρίθηκε ομόφωνα αθώος, ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου 

Σε ό,τι αφορά την ποινή, η εισαγγελέας ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ από την πλευρά τους οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών πρότειναν να του επιβληθεί το ελάχιστο της ποινής.


Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, ενώ έξι από τα μέλη του δικαστηρίου πρότειναν ποινή φυλάκισης 3 ετών.


Ο πρώην υπουργός βαρυνόταν με δύο κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, αυτά της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία.


Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. 


Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει αθώος, ενώ στην απολογία του τόνισε ότι πρόκειται για «στημένη ιστορία». Οι συνήγοροί του έχουν πολλάκις επιμείνει για το παράνομο της λίστας Λαγκάρντ ως αποδεικτικού μέσου, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η παραλαβή της στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές συνιστά κακούργημα.


Η δίκη ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε την  Τρίτη 24 Μαρτίου, συμπληρώνοντας 14 συνεδριάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:36 - 24 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.