ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η "επέκταση του Μνημονίου" ανάβει φωτιές σε ΝΔ- Κυβέρνηση

14:41 - 26 Μαρ 2015 | Πολιτική
Η "επέκταση του Μνημονίου" ανάβει φωτιές σε ΝΔ- Κυβέρνηση
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά την κίνηση σήμερα Πέμπτη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται επί της ουσίας για επέκταση του Μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε ταυτόχρονα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση καλώντας την να αφήσει τα ψέματα προς τον ελληνικό λαό, τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε με τους εκπροσώπους των δανειστών. Και υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να τη θέσει στην κρίση των βουλευτών γιατί φοβάται τις αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό του εταίρο.

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.

Εμείς δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο για να δει και να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες.
Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα.

Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες. Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν χρειάζεται την δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, ενώ τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει οποιοδήποτε ποσό για να περιορίσει την εσωτερική στάση πληρωμών».

Συνοψίζοντας ο κ. Σαμαράς, επισημαίνει ότι «όλα αυτά είναι μέρος της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε η κυβέρνηση» και την κάλεσε να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια. «Δημιουργική ασάφεια σημαίνει ψέματα μέσα στη χώρα. Ας σταματήσει τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις και ας εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου, γιατί κάθε μέρα που περνά η οικονομία καταρρέει και ο λογαριασμός για την κοινωνία αυξάνεται».

Γ. Σακελλαρίδης: Το κείμενο που αποκάλυψε ο Σαμαράς βρίσκεται στο Διαδίκτυο από τον Φεβρουάριο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Συγκεκριμένα δηλώνει:

«Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο. Την μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνούμενη να συμμορφωθεί με το μνημόνιο διακινδυνεύει να ρίξει τη χώρα στα βράχια, ενώ από την άλλη την κατηγορεί ότι υπέγραψε μνημόνια και τα κρατάει κρυφά!

Κατανοούμε την υπαρξιακή αγωνία του αλλά οι δήθεν αποκαλύψεις που έκανε σήμερα δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά.

Η κυβέρνηση επέκτεινε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση. Αυτό το γνωρίζουν όλοι από την 20η Φλεβάρη και μετά. Το δε κείμενο που δήθεν αποκάλυψε ο κ. Σαμαράς ήταν αναρτημένο από το τέλος Φεβρουαρίου στο διαδίκτυο!
Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός. Ας μην ψάχνει για συνενόχους στην πολιτική του ο κ. Σαμαράς. Το «ουδείς αναμάρτητος» είναι αποκλειστικότητά του.

Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ποιός διαπραγματεύεται σήμερα για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας και ποιος καραδοκεί στη γωνία και εύχεται να αποτύχει η εθνική προσπάθεια, μήπως και καταφέρει να διασωθεί στην ηγεσία του κόμματός του».


Κυβέρνηση: Υπογράψαμε παράταση της δανειακής σύμβασης όχι Μνημόνιο

Αργά το βράδυ της Πέμπτης κυβερνητικοί κύκλοι, απαντώντας στα επιχειρήματα της ΝΔ σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση παρατείνει ουσιαστικά το Μνημόνιο, διένειμαν ανεπίσημη ανακοίνωση «επτά σημείων» στην οποία αναφέρουν τα εξής:

1.Το Μνημόνιο τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε παράταση της δανειακής σύμβασης με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

2. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Η λίστα αυτή δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

3. Η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

4. Αν είχαμε υπογράψει συνέχιση του Μνημονίου, τότε ποιος ο λόγος των διαπραγματεύσεων; Η νέα ελληνική κυβέρνηση, απλά θα συνέχιζε να εφαρμόζει όσα της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι φανερό σε όλους ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται –το αντίθετο. Θυμίζουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες –κι αυτό σε αντιδιαστολή με το mail Χαρδούβελη.

5. Ο κ. Σαμαράς στην ουσία κάνει αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια όταν έφτασαν στην Αθήνα. Παρά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου –που δεν μιλάει για ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος»- ο κ. Σαμαράς και τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούσαν πως στις 25 Ιανουαρίου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκλήθηκε η «επταμερής συνάντηση» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της απόφασης 20ης Φεβρουαρίου. Και αυτό ακριβώς έγινε.

6. Η αξιωματική αντιπολίτευση αν θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, καλό θα ήταν να μην προσπαθεί, έστω και μέσω ρητορικών σχημάτων, να εμπλέξει την χώρα στο μνημονιακό παρελθόν. Κατανοητή η δύναμη της συνήθειας, κατανοητή και η αδυναμία αντιπολίτευσης.

7. Στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας ζητάμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:47 - 26 Μαρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.