ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ: Η «γραμμή Σαμαρά», δεν πείθει…

11:51 - 29 Μαρ 2015 | Πολιτική
ΝΔ: Η «γραμμή Σαμαρά», δεν πείθει…
Δύο μόλις μήνες από την ηχηρή εκλογική της ήττα, η ΝΔ, βρίσκεται μπροστά σε στρατηγικά αδιέξοδα. Να στηρίξει ή όχι τις ευρωπαϊκές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ; Το δίλημμα φαίνεται να διχάζει για την ώρα την κορυφή του κόμματος.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το απόγευμα του Σαββάτου, οι διαφορές αναδείχθηκαν με ενάργεια. Απέναντι σε εκείνους που ζητούν «να κοπούν οι γέφυρες» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ορθώνεται η άποψη όσων υποδεικνύουν την ανάγκη να στηριχθεί η θέση της χώρας στην Ευρώπη.


Η θέση του προέδρου του κόμματος Α. Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί σύντομη παρένθεση, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παλινωδίες, έχουν αναχαιτίσει για την ώρα τις εσωκομματικές εξελίξεις. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι η θέση του κ. Σαμαρά, είναι ασφαλής.
Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, τα πράγματα «θα πάρουν το δρόμο» τους, δεδομένου, όπως αναγνωρίζουν τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ, το κόμμα τους ηττήθηκε επειδή άσκησε μονομερώς αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ την ίδια στιγμή, η κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνει τώρα, σε αλλαγή της κομματικής επετηρίδας.


Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος ζήτησε να προταχθεί το εθνικό συμφέρον καλώντας το κόμμα να στηρίξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα στηρίζεται στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, την ταχύτερη έξοδο από την κρίση και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.


Το πόσο εύκολα είναι τα πράγματα, φάνηκε αμέσως μετά, όταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, απέρριψε αυτήν την προσέγγιση λέγοντας: «Ή θα είμαστε σκληροί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορετικά θα είμαστε εξαπτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ».


Στο ίδιο μήκος, αλλά, όχι χωρίς κομματική ανιδιοτέλεια, όπως σχολιάστηκε, εμφανίστηκαν και οι «Διόσκουροι», Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, με τον δεύτερο να υποστηρίζει ότι η Ν.Δ πρέπει να εγκαταλείψει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ευθύνη στήριξης των κυβερνητικών προτάσεων, καταψηφίζοντας ο,τι κατατίθεται στη Βουλή.


Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Βορίδης πάντως δέχθηκε την κριτική του πολύπειρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη δήλωση του πως εφόσον η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν ψηφίσει μία συμφωνία, θα πρέπει να αναδειχθεί άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.


«Κακώς είχες πει αυτό το πράγμα», παρατήρησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας αιχμηρά ότι «δεν μπορεί κάθε στέλεχος να κάνει δηλώσεις χωρίς συνεννόηση, διότι δημιουργείται σύγχυση για το ποια είναι η γραμμή της ΝΔ». Η προειδοποίηση, ήταν εύληπτη και σαφής…


«Να δούμε τι θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά με τη λογική στήριξης αναγκαίων μέτρων», είπε με τη σειρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη που συντάχθηκε με το μέτωπο των μετριοπαθών, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι της άποψης «ναι, υπό όρους».


Αντίθετος με τη λογική «Όχι σε όλα» του κ. Βορίδη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, συνέστησε υπομονή μέχρι η ΝΔ να δει ποια μέτρα θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, που χαρακτήρισε «λάθος» το στρατήγημα της «αριστερής παρένθεσης», άφησε αιχμές κατά Γεωργιάδη- Βορίδη ζητώντας να υπάρχει κοινή γραμμή ώστε «να μην ακούγονται μόνο ακραίες φωνές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.