ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αργή διαπραγμάτευση & αντιφατική πληροφόρηση επιταχύνουν τα σενάρια εκλογών

23:45 - 05 Απρ 2015 | Πολιτική
Αργή διαπραγμάτευση & αντιφατική πληροφόρηση επιταχύνουν τα σενάρια εκλογών
Το «σύρσιμο» της διαπραγμάτευσης αλλά και οι παλιές και νέες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση θα υπάρξει καταφυγή στο λαό έχουν πυροδοτήσει σενάρια και πάλι ότι οι εκλογές είναι μια επιλογή. Στον αντίποδα στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι όλα θα πάνε καλά, κάτι που άλλωστε δήλωσε και σε συνέντευξή του ο υπ. Οικονομίας κι εκ των κορυφαίων της κυβέρνησης Γ. Σταθάκης στον Ε.Τ.. Πέρα από τον υπουργό Οικονομίας πολλά στελέχη σημειώνουν ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά η ΕΚΤ «θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση», διότι «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα».

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχουν πέντε, έξι ή επτά μέτρα - «φωτιά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους με βάση αποκαλύψεις του Τύπου του Σαββατοκύριακου. Σημειώνουν δε ότι όλα εντάσσονται σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Ωστόσο όπως έγραψε το Reporter από την Πέμπτη οι δανειστές εμμένουν με πείσμα για μέτρα στο μέτωπο του ΦΠΑ, Ασφαλιστικού κι απελευθέρωσης της αγοράς αλλά και της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι με αφορμή και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αγορά» που θέτει τις απόψεις των δανειστών τονίζουν «υπάρχουν διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν οι κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο Πρωθυπουργός και αφορούν το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υπάρχει μία και ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης».

Η σαββατιάτικη εφημερίδα σημειώνει ότι οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση πέντε δομικές ενέργειες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, όπως:

  1. Την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης
  2. Την αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, πλην εκείνων της «άγονης γραμμής»
  3. Τη διάθεση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών για την αποπληρωμή χρέους
  4. Την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων
  5. Την επίσπευση της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών.

Η αργή διαδικασία και οι φήμες για σκληρά μέτρα, που απαιτούνται πάντως μπορεί να φέρνουν το σενάριο των εκλογών μπροστά αλλά μόνο ως σενάριο εργασίας, κάτι που αποτελεί και «αγαπημένο σπορ» όσων επενδύουν στην Ελλάδα και έχουν ανοικτές ακόμη θέσεις.

Διαψεύσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Φίλης, σε δηλώσεις του στο Mega, ανέφερε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η συμφωνία να μην γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία» είπε ο κ. Φίλης και τόνισε: «Δεν διακυβεύεται η πολιτική σταθερότητα… Μην φτιάχνετε σενάρια» δήλωσε ο κ. Φίλης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Χρυσόγονου ο οποίος είπε ότι «εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά. Τότε θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα». 

Κατά τον κ. Φίλη «ο κ. Χρυσόγονος μίλησε ως νομικός και όχι ως πολιτικός... Τι θα γίνει αν...». «Εγώ μιλώ πολιτικά» συνέχισε ο Νίκος Φίλης και συμπλήρωσε: «Εγώ λέω ότι η κυβέρνηση έχει την αρραγή στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την μεγάλη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών». «Βλέπει ο κόσμος ότι υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια η οποία θα αποδώσει καρπούς» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Βήμα-βήμα κάνουμε για να βγούμε από το βάλτο του μνημονίου».

«Η κυβέρνηση θα κάνει αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό και ο συμβιβασμός έχει προχωρήσει» επισήμανε ο κ. Φίλης προσθέτοντας: «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πολιτική υπευθυνότητα, βγήκαμε με μία δέσμευση και θα την τιμήσουμε στηρίζοντας την κυβερνητική προσπάθεια».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 06 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.