ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Οι Ευρωπαίοι θέλουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ την "άκρα αριστερά"

10:16 - 06 Απρ 2015 | Πολιτική
FT: Οι Ευρωπαίοι θέλουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ την "άκρα αριστερά"
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών Οικονομικών, έχουν υπονοήσει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι μόνο μια απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να απαλλαγεί από την «άκρα αριστερά» (far left) του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία διάσωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η απογοήτευση των Αρχών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε μια αλλαγή στην υπάρχουσα κυβερνητική σύνθεση στην Αθήνα, παρότι τραβηγμένη, έχει γίνει ένα συχνό θέμα συζήτησης στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων. 

«Η ιδέα θα ήταν για τον κ. Τσίπρα να σφυρηλατήσει μια νέα συμμαχία με παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα στην Ελλάδα, το πολιορκούμενο ΠΑΣΟΚ, και Το Ποτάμι, ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα που έδωσε την πρώτη του εκλογική μάχη τον Ιανουάριο» αναφέρει η εφημερίδα και παραθέτει δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο «Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει».

«Ήμασταν περισσότερο ένας χώρος διαλόγου (debating society) παρά ένα πολιτικό κόμμα ... γι 'αυτό είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας. Έχουμε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στον Παναγιώτη Λαφαζάνη τον χαρακτηρίζει «σχεδόν τόσο δημοφιλή όσο τον πρωθυπουργό». Ο Π. Λαφαζάνης, όπως σημειώνεται, έχει απειλήσει με βέτο έναντι των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προωθούνται από τους πιστωτές.

«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα» αναφέρουν οι FT υπενθυμίζοντας τις κατηγορίες ότι η ΕΕ συνέπραξε για τον τερματισμό της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «αλλά παραδέχονται επίσης αγανάκτηση με την αποτυχία του κ. Τσίπρα να επιλέξει ανάμεσα στα αιτήματα της Αριστεράς Πλατφόρμας για μια πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μια πιο πραγματιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει την προσέγγιση πιο κεντρώων πιθανών συμμάχων στο Κοινοβούλιο».

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο αν και χαρακτηρίζει «χαρισματικό υπουργός Οικονομικών», ταυτόχρονα τον θεωρεί «χλιαρό» ως προς το θέμα του μέλλοντος της χώρας στην Ευρωζώνη. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι συχνά συγκαταβατικός και τείνει να δίνει διαλέξεις στις συνεδριάσεις με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης -μια τάση που έχει αποξενώσει ακόμη και πιθανούς συμμάχους» σημειώνει η εφημερίδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:38 - 06 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.