ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Ο Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει τις σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ

19:51 - 06 Απρ 2015 | Πολιτική
FT: Ο Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει τις σχέσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ
«Όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεπτεί το Κρεμλίνο του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη υπάρχει μια πιθανότητα τα τεχνάσματα του Έλληνα πρωθυπουργού να αποδώσουν άμεσα καρπούς: ακτινίδια, ροδάκινα και φράουλες για την ακρίβεια», αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο σχολιάζει την επίσκεψη που ετοιμάζεται να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα.

Η Αθήνα ελπίζει ότι η Μόσχα θα άρει τo ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα για να δείξει την σταθερή δύναμη των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς και οι δύο ηγέτες αισθάνονται την διπλωματική "ψύχρα" της Ευρώπης, λόγω της ουκρανικής κρίσης και το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σχολιάζει το δημοσίευμα.

 

Όσο για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες που φοβούνται ότι ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει τη Μόσχα ως "Δούρειο Ίππο", μάλλον θα πρέπει κάποιος να τους καθησυχάσει, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι πρόθυμος – στην ουσία και όχι στα λόγια – να ρισκάρει είτε τις σχέσεις με την Ε.Ε., είτε αυτές με το ΝΑΤΟ.

 

«Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τη Ρωσία σαν ένα μέσο για να εκνευρίσουν το Βερολίνο, για να το φοβίσουν. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει ότι έχει εναλλακτικές. Όμως δεν έχει καμία πρόθεση να καταστήσει την Ελλάδα, δορυφόρο της Ρωσίας. Και οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό. Επίσης το γνωρίζουν και οι Γερμανοί. Είναι απλό θέατρο, ένα ελληνικό παιχνίδι και φοβάμαι ότι μοιάζει λίγο με ένα σκυλάκι που προσπαθεί να φοβίσει ένα λιοντάρι», υποστηρίζει ο Θεοχάρης Γρηγοριάδης, ειδικός σε θέματα ελληνορωσικών σχέσεων στο Free University του Βερολίνου.

 

FT

 

Όπως αναφέρουν οι FT, η ελληνική κυβέρνηση – τόσο μέσο δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όσο και δηλώσεων του κ. Τσίπρα – έχει ανησυχήσει ελαφρώς τους συμμάχους της στην Ευρώπη, αλλά αυτό μάλλον δεν θα συνεχιστεί.

 

Άλλωστε και η Μόσχα είναι πολύ προσεκτική και ουσιαστικά υποβαθμίζει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συζητήσει για παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

«Οι Ρώσοι δεν θα ρισκάρουν να δώσουν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα, με δεδομένο και τον φόβο για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Όμως μπορεί να δεχθούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, όπως το έπραξαν και οι Κινέζοι, προκειμένου να δείξουν ότι συμπαραστέκονται στη χώρα», σημειώνει με τη σειρά του Έλληνας τραπεζίτης.

 

Όσο για τον στόχο της Ρωσίας, πιθανώς να έγκειται στον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream – τον αντικαταστάτη του South Stream – και την ελπίδα ότι αυτός μπορεί να φθάσει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

 

Πάντως Έλληνες πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε το οποίο θα αποξενώσει την Ελλάδα είτε σε σχέση με το Βερολίνο, είτε σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε να μεταθέσει την επίσκεψή του και να μην βρεθεί στη Μόσχα την 9η Μαΐου, ημερομηνία που οι Ρώσοι γιορτάζουν τη νίκη κατά του ναζισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.