ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερικανική δημοσκόπηση: Συγγνώμη κύριε (Σίνζο Άμπε), ποιος είστε;

13:47 - 08 Απρ 2015 | Πολιτική
Αμερικανική δημοσκόπηση: Συγγνώμη κύριε (Σίνζο Άμπε), ποιος είστε;
Την άγνοια των αμερικανών πολιτών απέναντι στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε "ξεμπροστιάζει" δημοσκόπηση από τις ΗΠΑ, καθώς, όπως προκύπτει, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, γνωρίζουν ιαπωνικές φίρμες όπως η Sony και η Toyota αλλά μόλις το 11% ξέρει το όνομα του ιάπωνα πρωθυπουργού.
  • Σχεδόν το 68% των Αμερικανών εμπιστεύονται την Ιαπωνία και το 75% των Ιαπώνων τις ΗΠΑ.
  • Μόνο το 30% των Αμερικανών και το 7% των Ιαπώνων εμπιστεύονται την Κίνα.
  • Έξι στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι η άνοδος της Κίνας ως στρατιωτική και οικονομική δύναμη καθιστά σημαντικότερες τις σχέσεις Ιαπωνίας-ΗΠΑ.
  • Περισσότεροι Αμερικανοί, ειδικά νεαροί θεωρούν πιο σημαντικό να υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί δεσμοί με την Κίνα αντί με την Ιαπωνία.

Το 73% των Αμερικανών δεν έχει ιδέα ποιος είναι πρωθυπυργός στην Ιαπωνία και δεν έχει ακούσει ποτέ το όνομα Σίνζο Άμπε, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew Research Center, παρόλο που ένα συντριπτικό 88% των ερωτηθέντων γνωρίζει πολύ καλά τις ιαπωνικές φίρμες Sony και Toyota (85%).

pew03

"Mόνο το 11% των Αμερικανών έχουν θετική άποψη για τον ιάπωνα πρωθυπουργό" αναφέρεται στη δημοσκόπηση με το... περίεργο timing, η δημοσιοποίηση της οποίας χρονικά συμπίπτει με την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε σε μερικές εβδομάδες στις ΗΠΑ- του πρώτου ιάπωνα πρωθυπουργού που θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου.

Παρόλο που Αμερικανοί και Ιάπωνες έχουν, πλέον, αποκτήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη, περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και τον επακόλουθο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχει ακόμη ένα 29% που υποστηρίζει πως η Ιαπωνία χρειάζεται να ζητήσει συγγνώμη.

Συνολικά, η δημοσκόπηση της Pew διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά κατάλοιπα έχθρας μεταξύ του αμερικανικού και του ιαπωνικού λαού. "Αντίπαλοι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σκληροί ανταγωνιστές στην οικονομία τη δεκαετία του 80 και στις αρχές του 90, Αμερικανοί και Ιάπωνες σέβονται παρ΄όλ΄αυτά αλλήλους", σχολίαζει η εταιρεία.

pew02

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.