ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης: Αποφασισμένος να εργαστεί εντατικά για επίλυση του Κυπριακού

13:25 - 10 Απρ 2015 | Πολιτική
Αναστασιάδης: Αποφασισμένος να εργαστεί εντατικά για επίλυση του Κυπριακού
Αποφασισμένος να εργαστεί εντατικά για την επίλυση του Κυπριακού παρουσιάστηκε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνεντεύξεις του που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε δύο κυπριακές εφημερίδες, ενώ δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει μονομερώς σε εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν βλέπει κάποιον λόγο για να μην επιστρέψει στις συνομιλίες, εφόσον επαληθευθούν τα μηνύματα της Άγκυρας που μετέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα. Όπως σημειώνει αν δεν υπάρξουν απειλές και εκβιασμοί είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προοπτικές για ευόδωση των συνομιλιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νέος γύρος των συνομιλιών θα είναι πιο εντατικός και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν περισσότερες συναντήσεις.

Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει την καταστροφή των ναρκοπεδίων που έχει η Εθνική Φρουρά στον Πενταδάκτυλο και τη διευθέτηση της διαχείρισης θρησκευτικών μνημείων της κάθε πλευράς, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξουν μεγάλα οικονομικά οφέλη για όλους τα οποία θα γίνουν αισθητά από το μέσο πολίτη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση λύσης θα υπάρξει έκρηξη όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη από πλευράς επενδύσεων», επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο διευκρινίζει ότι η συζήτηση θα γίνει προς το τέλος των συνομιλιών όταν πλέον θα είναι ορατή η εξεύρεση λύσης.

Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει απογοήτευση για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και για τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, γιατί «δεν ανταποκρίνεται στις κινήσεις καλής θέλησης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Για τις επαφές του στη Ρωσία ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθαρίζει ότι πέραν των συμφωνιών που υπεγράφησαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έθεσε οποιαδήποτε αξίωση.

Για την οικονομία, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι η Κύπρος εισέρχεται πλέον στο κεφάλαιο της προοπτικής και της ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγιούν δήλωσε ότι η πλευρά του παρέδωσε στον απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα Εσπεν Μπαρθ Άιντα «οδικό χάρτη» για τις συνομιλίες, που προβλέπει ολολήρωση της συζήτησης όλων των ζητημάτων στο τέλος Ιουλίου, πολυμερή διάσκεψη στις αρχές Σεπτεμβρίου και δημοψηφίσματα στο τέλος του χρόνου.

Ο Τουρκοκύπριος συνομιλητής ανέφερε ότι ανέλυσε και προφορικά στον επίσημο των Ηνωμένων Εθνών τις απόψεις της πλευράς του για το χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας των συνομιλιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:00 - 10 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.