ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις

22:17 - 13 Απρ 2015 | Πολιτική
FT: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για χρεοκοπία αν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις
Για χρεοκοπία σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς προετοιμάζεται η Ελλάδα, αναφέρει δημοσίευμά των Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα «δραματικό βήμα» και να κηρύξει πτώχευση, εκτός και αν καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, έως τα τέλη του Απριλίου.

Μάλιστα, οι πηγές της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο στο ΔΝΤ, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου… Εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική».

Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας είναι σίγουροι πως η Ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να αντεπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».

Στο άρθρο γίνεται επίσης αναφορά και σε δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους, αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου

Απαντώντας στο δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές περί προετοιμασίας της Ελλάδας για χρεοκοπία.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ούτε η Ελλάδα ούτε και οι δανειστές προετοιμάζονται για χρεοκοπία, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, έχοντας ως στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το «τέλος του κόσμου» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου η οποία ήταν η ημερομηνία λήξης της «συμφωνίας Σαμαρά» και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η ημερομηνία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.

«Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας, τοποθετώντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης», αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, καταλήγοντας ότι περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των Financial Times της 25ης Απριλίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:33 - 13 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.