ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους

12:54 - 15 Απρ 2015 | Πολιτική
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας, η συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί, προκειμένου να συζητήσουν τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και την επαναφορά της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να θέσει τις βασικές νομοθετικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτερου μισθού, στην προ του μνημονίου κατάσταση.

Tο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα, προβλέπει την ολική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους όρους που ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, την ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ, ενώ εισάγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και σε επίπεδο ομίλων επιχειρήσεων. Ο κ. Σκουρλέτης έχει προαναγγείλει την αύξηση εντός του έτους των κατώτατων αμοιβών στα 650 ευρώ μεικτά με νομοθετική παρέμβαση και την επαναφορά στα 751 ευρώ έως το 2016, έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας είναι, επίσης, η κατάργηση της ρύθμισης που προβλέπει μειωμένη αμοιβή για τους νέους κάτω των 25 ετών. θού στα 751 ευρώ μεικτά.

Τα συνδικάτα ζητούν την άμεση επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικοί φορείς υποστηρίζουν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υποχρεωτική επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, διαφοροποιούνται όμως στο θέμα του κατώτερου μισθού. Συμφωνούν στην αύξηση των κατώτερων αμοιβών, ζητούν, όμως, η επαναφορά να γίνει σταδιακά και ύστερα από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ζητήσει να διατηρηθούν οι χαμηλότερες αμοιβές για τους νέους, σαν κίνητρο για προσλήψεις ή σε περίπτωση εξίσωσης να παραμείνουν στα προηγούμενα επίπεδα οι εργοδοτικές εισφορές.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ στη συνάντηση

newego LARGE t 1101 54492152 type12128

Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, στελέχη του ΠΑΜΕ διέκοψαν τη διαδικασία και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Η περίπου δεκαμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, η οποία είχε λάβει την άδεια να επιδώσει το ψήφισμα, έκανε λόγο για «προσχηματικό διάλογο», ενώ υποστήριξε ότι εάν ο υπουργός Εργασίας ήθελε να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να το κάνει καταθέτοντας νόμο άμεσα στη Βουλή.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ ζητούν άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ.

«Η σημερινή κινητοποίηση είναι παρέμβαση-καταγγελία των ταξικών συνδικάτων απέναντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τον σημερινό διάλογο, που είναι για εμάς διάλογος-απάτη με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τον κατώτερο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις» τόνισε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Νίκος Παπαγεωργίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα 751 ευρώ πρέπει να αποτελέσουν βάση για τη διαπραγμάτευση για παραπάνω αυξήσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με νόμο τώρα. Άμεσα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέφερε ότι «σήμερα η κυβέρνηση επαναφέρει τον κοινωνικό διάλογο για να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στη μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και για να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και φιλικού περιβάλλοντος του μεγάλου κεφαλαίου, των επενδυτών».

Έπειτα από τη λήξη του επεισοδίου, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Έπειτα από πέντε χρόνια απουσίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας παρουσιάζονται στους κοινωνικούς εταίρους τα νομοσχέδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Εμείς εμμένουμε στον διάλογο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποφάσιζαν μονομερώς. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη. Κάποια σωματεία θεώρησαν ότι αυτή τη στιγμή μπορούν να παρέμβουν με αυτό τον τρόπο. Τους δεχτήκαμε. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτός ο τρόπος βοηθάει στην προσπάθειά μας ή δεν είναι και τόσο χρήσιμη μια παρέμβαση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.