ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοινωνικοί εταίροι: Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός - Επιφυλάξεις εργοδοτών

16:15 - 15 Απρ 2015 | Πολιτική
Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατά τη σημερινή πρώτη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τον υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, και τις εργοδοτικές ενώσεις, με τις τελευταίες να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για μια τέτοια εξέλιξη.

Η πλευρά των εργοδοτών εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο επαναφοράς των τριετιών και των ωριμάνσεων καθώς και για το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.

Απ' την πλευρά της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε απολύτως συμβατές με τα αιτήματα των συνδικάτων τις κυβερνητικές προτάσεις.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε ότι θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση, δηλαδή στα 751 ευρώ.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτείνει ένα μεταβατικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το 2016, εμείς θεωρούμε ότι κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ’ αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις» δήλωσε.

Ωστόσο, εμφανίστηκε συγκρατημένος υπογραμμίζοντας ότι «πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών».

Όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια και ζήτησαν να επανέλθει ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και να δοθεί στους κοινωνικούς εταίρους η δυνατότητα να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα χωρίς παρεμβάσεις.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Βασίλη Κροκίδη, ο οποίος επικαλούμενος πληροφορίες του ΣΕΠΕ έκανε λόγο για 800.000 αδήλωτους εργαζόμενους και 2 δισ. ευρώ ετησίως απώλειες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Διαβάστε σχετικά: Σε εξέλιξη η συνάντηση του Π. Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 15 Απρ 2015
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.