ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα έσοδα Μαρτίου "έσωσαν" τον προϋπολογισμό

15:45 - 16 Απρ 2015 | Πολιτική
Τα έσοδα Μαρτίου "έσωσαν" τον προϋπολογισμό
Εντός των στόχων λόγω της κινήθηκε ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της αύξησης των εσόδων τον Μάρτιο, που ξεπέρασαν κατά 1 δισ. ευρώ,  τις προβλέψεις για αλλά και λόγω της συγκράτησης των δαπανών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας τα έσοδα του κρατικού τακτικού προϋπολογισμού τον Μάρτιο, ανήλθαν στα 4,23 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,2 δισ. ευρώ. Στο τρίμηνο το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12.022 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 95 εκατ. ευρώ ή 0,8 %  έναντι του στόχου.

mardas01

 

Παράλληλα το πρώτο τρίμηνο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 1.735 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.541 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 119 εκατ. ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 12.522 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (14.038 εκατ. ευρώ).

Έσοδα από το μαύρο χρήμα

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ικανοποιητικά για την πορεία των εσόδων είναι και τα πρώτα στοιχεία του Απριλίου, ενώ περιέγραψε σειρά πρωτοβουλιών και προτάσεων για εξοικονόμηση δαπανών και αύξηση εσόδων.

Συγκεκριμένα όπως είπε:

1) Εχει υποβληθεί πρόταση στους συναρμόδιους υπουργούς για είσπραξη εσόδων από το μαύρο χρήμα του εξωτερικού.

Η πρόταση του Δ. Μάρδα είναι οι φορολογούμενοι αυτοί να πληρώσουν ένα ποσοστό φόρου και «να τελειώνουν», όπως είπε σχηματικά.

2) Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία μελετά γραμμή γραμμή τις 4.770 γραμμές ή κωδικούς του προϋπολογισμού για να περιοριστεί η σπατάλη.

3) Θα δοθεί τις επόμενες ημέρες για δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με στόχο εξοικονόμηση σε δαπάνες μετακινήσεων και διαμονής υπαλλήλων του Δημοσίου. Πληρώνουν 177 εκατ. ευρώ το χρόνο για οδοιπορικά και μετακινήσεις, υπάρχουν περιθώρια για εξοικονομήσεις.

4) Ετοιμάζεται επιτροπή για στοχοθέτηση εσόδων από λαθρεμπόριο καυσίμων και ποτών και τον παράνομο τζόγο, ενώ είναι έτοιμες υπουργικές αποφάσεις για την απογραφή όλων των αποθηκευτικών χώρων καυσίμων, εγκατάσταση συστημάτων εισροών-εκροών παντού και αλλαγές στα πρόστιμα ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα ταμειακά διαθέσιμα

Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συναφθούν πράξεις repos για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου τον Ιούνιο, δεδομένου ότι ανάγκες μέχρι και το Μάιο θεωρείται ότι έχουν καλυφθεί.

Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να δώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:22 - 16 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.