ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξοργισμένες οι ΗΠΑ με την Ελλάδα για το Σάββα Ξηρό

16:21 - 20 Απρ 2015 | Πολιτική
Εξοργισμένες οι ΗΠΑ με την Ελλάδα για το Σάββα Ξηρό
Την έντονη δυσαρέσκεια, της αμερικανικής κυβέρνησης, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ψηφίστηκε μόλις την Παρασκευή και που ρύθμισή του επιτρέπει στο μέλος της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρό να αποφυλακιστεί , μετέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο προχώρησε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

Δείχνοντας τη σαφή ενόχληση της Ουάσιγκτον για την ψήφιση της ρύθμιση, ο κ. Πιρς δήλωσε ότι, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει αυτό θα θεωρηθεί «μη φιλική πράξη» από την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον.

«Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση τρομοκρατών και άλλων κακοποιών» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ανθρώπους, που ανήκουν στη φυλακή και όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους.

«Είναι σοβαρό ζήτημα ασφάλειας, όχι ανθρωπιστικό θέμα» είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, σχολιάζοντας τα περί απελευθέρωσης του Ξηρού, ο οποίος εν συνεχεία θα τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό και συμπλήρωσε: «Η απελευθέρωση αυτών των δολοφόνων από τη φυλακή βεβηλώνει τη μνήμη αυτών που έχουν σκοτώσει και παραβιάζει τα δικαιώματα των οικογενειών των θυμάτων».

Ο Πρέσβης αποκάλυψε ότι για την υπόθεση αυτή υπήρξε διάβημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, στις 2 Απριλίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Σ. Ξηρός πρέπει να ολοκληρώσει την ποινή του

Έπειτα από το σκληρό τελεσίγραφο του πρεσβευτή των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρί Χαρφ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την απόφαση της Ελλάδας.

Λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, η κυρία Χαρφ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ανησυχεί τις ΗΠΑ, «γιατί απελευθερώνει τρομοκράτες, ακόμη κι αν είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, οι οποίοι θα είναι σε θέση να αρχίσουν ξανά την τρομοκρατική τους δράση, σχεδιάζοντας και συνωμοτώντας».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Κέρι εξέφρασε τη ενόχληση και την οργή του για το θέμα του Ξηρού αφού σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχος, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε στη διευθέτηση του ζητήματος.

Μαξίμου: Ο νόμος δεν αφορά τον Ξηρό

Κυβερνητικές πηγές απαντώντας στον Αμερικανό Πρέσβη, τόνισαν ότι ο νόμος δεν είναι φωτογραφικός, και δεν έχει ως στόχο τον Σάββα Ξηρό.

Ο Ξηρός πληρεί τις προϋποθέσεις για κατ’ οίκον κράτηση με «βραχιολάκι», τονίζει η κυβέρνηση καθώς πάσχει από σχεδόν ολική τύφλωση και κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφρική ανεπάρκεια με ποσοστό αναπηρίας 98%.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του Σάββα Ξηρού, ενώ όπως υπογραμμίζει η διάταξη θα ήταν φωτογραφική αν εξαιρείτο ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν και στη συνομιλία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, κ. Κέρι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός του εξήγησε ότι ο νόμος, δεν αφορά τον Σ. Ξηρό, και ότι ο μεγάλος κίνδυνος σήμερα για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα, προέρχεται κυρίως από την ασύμμετρη τρομοκρατία των τζιχαντιστών και του εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία προκειμένου να την αντιμετωπίσουν.

"Η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται"

Νωρίτερα, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στο θέμα της τρομοκρατίας ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη έγνοια για το συγκεκριμένο θέμα, από ότι οι ΗΠΑ.

«Η δημοκρατία δεν πρέπει να εκδικείται. Η δημοκρατία πρέπει να είναι γενναιόδωρη.», τόνισε και απαντώντας στις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον ότι οι τρομοκράτες που θα απελευθερωθούν, θα μπορούν να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια, σημείωσε ότι: « Σύμφωνα με αυτά που είναι γνωστά για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, πιο εύκολα ελέγχεις κάποιον που θα μπορούσε να γίνει καθοδηγητής με βραχιολάκι στο σπίτι παρά μέσα στη φυλακή».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Πανούση, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Εμείς έχουμε δύο φορές ευαισθησία στα εγκλήματα των τρομοκρατών γιατί σε βάθος χρόνου τα χρεώνουν στο όνομα της αριστεράς».

Ψηφίστηκε ο νόμος

Παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών, το απόγευμα της Δευτέρας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' και τη μετατροπή της φυλάκισης του Σάββα Ξηρού σε κατ' οίκον περιορισμό, ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και στο σύνολό του.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα ρουσφέτια της τρομοκρατίας δημιουργεί προβλήματα με τους παραδοσιακούς της συμμάχους και τα γεωπολιτικά στηρίγματα της χώρας».

«Και όλα αυτά για να αποφυλακίσει καταδικασμένους δολοφόνους- τρομοκράτες, σε ευθεία σύγκρουση με το δημόσιο αίσθημα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Καραγκούνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:29 - 20 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.