ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιφέρειες και Δήμοι αρνούνται να εφαρμόσουν την ΠΝΠ

20:29 - 21 Απρ 2015 | Πολιτική
Περιφέρειες και Δήμοι αρνούνται να εφαρμόσουν την ΠΝΠ
Σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, για την διάθεση των ταμειακών τους αποθεμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας,  έρχονται  οι Περιφερειάρχες, οι οποίοι , σε συνεδρίαση τους, με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ζήτησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αρνούμενοι να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα,  στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ίδια απόφαση κατέληξαν και οι Δημάρχοι μετά από μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε σε τεταμένο κλίμα, με τους περιφερειάρχες να αντιδρούν με έντονο τρόπο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μοναδικοί απόντες ήταν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Αρκετοί ήταν οι περιφερειάρχες που μίλησαν για συνταγματική εκτροπή, ενώ κάποιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δρα με αυταρχικό τρόπο και πως δεν τηρεί τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές των περισσότερων περιφερειαρχών, καθώς τόνισαν ότι στον εσωτερικό δανεισμό που προχωρά η κυβέρνηση από τα διαθέσιμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σκόπιμο θα ήταν πρώτα να έχει έρθει σε συνεννόηση μαζί τους, ενώ εξέφρασαν την αγωνία τους για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό του Απριλίου, που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Μιλώντας μάλιστα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, νωρίτερα και απαντώντας στις ερωτήσεις των δημάρχων, ο κ. Μάρδας παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα της χώρας και ότι η κίνηση είναι αναγκαστική για να εισρεύσουν χρήματα στα Ταμεία του κράτους.

Ενημέρωσε επίσης ότι οι εταίροι είχαν προτείνει τη συγκεκριμένη επιλογή, εδώ και αρκετό διάστημα και υπήρχε η σκέψη να κατατίθενται άτοκα στην ΤτΕ. Επιπλέον, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό των διαθεσίμων που θα κατατεθούνε στην ΤτΕ και προέρχονται από τους δήμους είναι ύψους 2,5 δισ., ενώ το ποσό των διαθεσίμων από το σύνολο των φορέων αγγίζει τα 5,5 με 6 δισ. ευρώ.

Κατά την συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο υπουργός έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάθεση των χρημάτων, θα γίνει με τους εξής όρους:

  • Οι δήμοι θα αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.
  • Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
  • Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με ψήφισμά του που έλαβε μετά από μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση, καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης και κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Επίσης καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκληση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Εν τω μεταξύ, σε νέα έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι Πρυτάνεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνόδου που αναφέρει ότι τα πανεπιστήμια με δυσκολία παραμένουν ανοικτά και θα πρέπει να εξαιρεθούν.

Η Σύνοδος προειδοποιεί μάλιστα ότι «τυχόν απώλεια αυτών των πόρων θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες νέους ερευνητές, θα εξαφανίσει τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια από τον Ευρωπαϊκό ερευνητικό χάρτη, θα τα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας, ενώ θα προκύψουν καταλογισμοί καθώς οι φορείς χρηματοδότησης απαγορεύουν την κατάθεση των ερευνητικών κονδυλίων σε επενδυτικούς λογαριασμούς».

Τελευταία τροποποίηση στις 21:13 - 21 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.