ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την ΠΝΠ ζητούν οι ΟΤΑ

13:02 - 22 Απρ 2015 | Πολιτική
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για την ΠΝΠ ζητούν οι ΟΤΑ
Κορυφώνονται οι αντιδράσεις περιφερειαρχών και δημάρχων, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης, να διαθέσουν τα ταμειακά τους, αποθεματικά στην Τράπεζα της Ελλάδας. Και οι δυο ζητούν άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να τους εκθέσουν τις απόψεις τους επί του ζητήματος,  ενώ ήδη με ανακοινώσεις τους, μετά από συνεδριάσεις των οργάνων τους, αποφάσισαν να μην δεσμεύσουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ.

Η ΚΕΔΕ μάλιστα μετά και την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι υπάρχει κενό στο κρατικό ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκτός του αιτήματος της συνάντησης, ρίχνει και βολές προς την κυβέρνηση τονίζοντας:

«Αν η πορεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται "οδηγούν την Ελλάδα στα βράχια", πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Η Ελλάδα είναι πάνω από όλους και όλα» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι δήμαρχοι αναφέρουν επίσης ότι ζητούν υπεύθυνη και ειλικρινή ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, ώστε να συμβάλλουν «στην εθνική προσπάθεια’ και τονίζουν ότι «Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα κι όχι με δημιουργικές ασάφειες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Star, κάλεσε Περιφέρειες και Δήμους να αναθεωρήσουν, την απόφασή τους, να μην διαθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπως ορίζει η ΠΝΠ, δηλώνοντας ωστόσο, ότι και αυτό να μην συμβεί «υπάρχουν και άλλοι πόροι.

Αναφερόμενος στις σφοδρές αντιδράσεις, με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος κατά τις συνεδριάσεις των δημάρχων και των περιφερειαρχών, ο κύριος Μάρδας τόνισε πως μετά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους, δεν χρειάζονται περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα σημειώνοντας ότι πως σε αυτή την περίπτωση «μπερδεύονται τα πολιτικά με τα πρακτικά ζητήματα».

«Οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί . Η κυβέρνηση δεν ζητά κάτι υπερβολικό. Δεν ζητάμε να μας δώσουν χρήματα που χρησιμοποιούν αλλά από το περίσσευμά τους αντί να τα έχουν διάσπαρτα σε εμπορικές τράπεζες» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το εάν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

Ερωτηθείς αν η συγκέντρωση των αποθεματικών σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν αίτημα των Θεσμών ο κ. Μάρδας είπε, μιλώντας στο Star, ότι «αυτό στο συγκεκριμένο χρόνο δεν μας το ζήτησαν αλλά εξεπλάγησαν όταν τους το είπαμε και μας είπαν ότι έπρεπε να μας το είχατε πει πριν».

Πρόσθεσε, δε, ότι «για το παρελθόν ξέρω ότι είχαν υπάρξει προφορικές συζητήσεις για τέτοιο αίτημα να μεταφερθούν χρήματα στο ΤτΕ χωρίς επιτόκιο αλλά δεν ξέρω αν υπήρξε κάπου γραμμένο αυτό».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:15 - 22 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.