ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων η ΠΝΠ

15:08 - 22 Απρ 2015 | Πολιτική
Στη Βουλή εν μέσω έντονων αντιδράσεων η ΠΝΠ
Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί η συνεδρίαση της βουλής το απόγευμα, κατά την οποία, θα εισαχθεί  για συζήτηση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Περιφέρειες, Δήμοι, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ήδη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ΠΝΠ, ενώ τα πολιτικά κόμματα με «βαριές» ανακοινώσεις έχουν κάνει σαφή την έντονη αντίδραση τους, στην απόφαση της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν, μετά και τις αντιφατικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, περί έλλειψης 400 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων του Μαΐου, δήλωση που ανασκεύασε μέσα σε τρεις ώρες, τονίζοντας ότι τα χρήματα βρέθηκαν, μέσω των ασφαλιστικών Ταμείων που αν και εκτός ΠΝΠ θα καταθέσουν τα 400 εκατ. ευρώ στην Τράπεζας της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, διαμηνύει ότι η ΠΝΠ προφανώς δεν είναι μία εύκολη επιλογή και παραδέχεται ότι πρόκειται περί εσωτερικού δανεισμού.

Τα πολιτικά κόμματα από την πλευρά τους, θα επικεντρώσουν την κριτική τους, τόσο στην πρακτική του Μαξίμου να εκδίδει ΠΝΠ, όσο και στην πορεία της διαπραγμάτευσης.

Για το κλίμα που θα επικρατήσει προμηνύουν και οι ανακοινώσεις των κομμάτων.

ΝΔ: Ανεύθυνη η κυβέρνηση

Ερασιτεχνισμό και ανευθυνότητα χρεώνει στην κυβέρνηση η τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. Άννα Ασημακοπούλου, με αφορμή την παραδοχή του Δημήτρη Μάρδα ότι λείπουν 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών, αλλά και τη μετέπειτα αναδίπλωσή του.

Η βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι «η κυβέρνηση, θέτει πλέον σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά και τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει για να διασφαλισθούν», και σημειώνει ότι «οι ευθύνες για τους χειρισμούς αυτούς θα αναζητηθούν στο ακέραιο. Οικειοθελής βιασμός δεν υφίσταται».

Ποτάμι: Εντολή χρεοκοπίας δεν έχει κανείς

Την πρόταση του Στ. Θεοδωράκη για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών επανέφερε από την πλευρά του το Ποτάμι, τονίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών με αφορμή τις πρωινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.

«H ομολογία του αρμόδιου υπουργού ότι λείπουν 400 εκατομμύρια για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλος του μήνα αποδεικνύει το λάθος δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση. Ο χρόνος σπαταλήθηκε για να αλλάζει τίτλους και ονόματα, σε τρόικες και μνημόνια και τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται θηλιά στο λαιμό της χώρας», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δ. Τσιόδρας.

«Ο λαός έχει δώσει εντολή για διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους μας. Εντολή ρήξης και χρεοκοπίας δεν έχει κανείς», πρόσθεσε.

Εξηγήσεις ζητά το ΠΑΣΟΚ

Να συνειδητοποιήσει την ευθύνη της καλεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις για τα «πολλά κρίσιμα θέματα» που προκύπτουν από την «αντισυνταγματική», όπως τη χαρακτηρίζει, ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων.

«Ποιο είναι επιτέλους το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης και τι εγγυάται ότι θα καταστεί εφικτή η έγκαιρη επιστροφή των χρημάτων αυτών σε δήμους, περιφέρειες, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα;», διερωτάται η Χαριλάου Τρικούπη.

Κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση ότι «η αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων των φορέων του δημόσιου τομέα από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ και από εκεί στο δημόσιο, συνεπάγεται την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω ELA για να στηριχθούν οι καταθέσεις των νοικοκυριών και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Αυτό όμως, όπως επισημαίνει σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την ΕΚΤ και την Ε.Ε. χωρίς εμφανές σχέδιο για τα επόμενα βήματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.