ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Gazprom προς Κομισιόν: Σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ η τιμολόγηση του φυσικού αερίου

08:30 - 23 Απρ 2015 | Πολιτική
Gazprom προς Κομισιόν: Σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ η τιμολόγηση του φυσικού αερίου
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της Gasprom Αλεξέι Μίλερ στην Αθήνα νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση που κρατά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μεταξύ Ε.Ε. και του Ρωσικού κολοσσού έλαβε χώρα. Πιο συγκεκριμένα η εταιρία απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Gazprom θεωρεί αβάσιμες τις αιτιάσεις που προέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,» σημείωσε η Gazprom με ανακοίνωσή της, απαντώντας σε όσα της καταλογίζει η Επιτροπή. Ο Ρωσικός ενεργειακός κολοσσός τονίζει ότι η τιμολόγηση και άλλες πολιτικές της ήταν σύμφωνες με τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ «η Gazprom αναμένει την επίλυση αυτής της κατάστασης στο πλαίσιο της συμφωνίας, που έχει επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να βρεθεί μία αποδεκτή λύση για την αντιμονοπωλιακή έρευνα σε διακυβερνητικό επίπεδο» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό για υπερβολικές χρεώσεις στην Ανατολική Ευρώπη και παρακώλυση του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με την Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η Gazprom απαγόρευε σε ευρωπαίους πελάτες της να πωλούν το αέριό της σε άλλες χώρες ενώ ασκούσε πιέσεις στις κυβερνήσεις προκειμένου να στηρίξουν τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η κρατικά ελεγχόμενη εταιρία, βασικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, παρακώλυσε τον διασυνοριακό ανταγωνισμό, ενώ επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πέντε χώρες.
«Θεωρούμε ότι η (Gazprom) ίσως δημιούργησε τεχνητά εμπόδια, αποτρέποντας τη μεταφορά αερίου από ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προς άλλα κράτη, κάτι που παρεμποδίζει τον διασυνοριακό ανταγωνισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βεστάγκερ.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012, αρχικά αφορούσε την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και την Λιθουανία.
«Η διατήρηση του διαχωρισμού των εθνικών αγορών φυσικού αερίου επίσης επέτρεψε στην Gazprom να χρεώνει τιμές που, σε αυτό το στάδιο, θεωρούμε αθέμιτες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της Επιτρόπου, που έχει βάλει στο «μάτι» μεγάλες εταιρίες με κυρίαρχη θέση στην εσωτερική αγορά.
«Η Gazprom κατέχει δεσπόζουσα θέση σε όλες αυτές τις αγορές,» είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη τύπου. «Σύμφωνα με την αρχική μας εκτίμηση, η Gazprom κάνει κατάχρηση αυτής της θέσης.»
«Η Gazprom είχε τη δυνατότητα να χρεώνει υψηλότερες τιμές σε ορισμένες χώρες, χωρίς να φοβάται εισαγωγή φυσικού αερίου από χώρες όπου οι τιμές ήταν χαμηλότερες,» είπε αναφερόμενη στις συμβάσεις με τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής καθώς και την πρώην κομμουνιστική Πολωνία και Βουλγαρία.
Σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο, οι τιμές σε κάποιες χώρες ήταν έως και 40% υψηλότερες συγκριτικά με άλλες. Στην Ελλάδα οι τιμές που συμφωνήθηκαν μετά την συμφωνία του 2013 έπεσαν στο Μ.Ο. της Ε.Ε. ωστόσο παραμένει ανοικτό το θέμα της ρήτρας υποχρεωτικότητας, που συζητήθηκε στη συνάντηση του Αλεξέι Μίλλερ με την ελληνική ηγεσία.. Ουσιαστικά εάν δεν ισχύσει η ρήτρα take or pay, το πρόστιμο δηλαδή που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για ποσότητες που υποχρεούνταν να παραλάβει, αλλά δεν έκανε λόγω πτώσης της κατανάλωσης, τότε και η Ελλάδα θα απολαύσει χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:22 - 22 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.