ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ: Αναζητείται πολιτική διέξοδος

08:00 - 23 Απρ 2015 | Πολιτική
Συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ: Αναζητείται πολιτική διέξοδος
Να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μπει βάση για μια πολιτική λύση του Ελληνικού θέματος θα επιχειρηθεί στη σημερινή μεσημεριανή κατ' ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πάντως η Γερμανική πλευρά με «βρετανικό φλέγμα» αντιμετωπίζει τη συνάντηση κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών. Είναι ενδεικτικό ότι αν και επιβεβαιώθηκε το ραντεβού από την Καγκελαρία, νωρίτερα χτες όταν η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτζ ρωτήθηκε σήμερα σχετικά, απάντησε ότι δεν μπορεί ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει.

«Δεν αποκλείω να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπως γίνεται και με άλλους ηγέτες. Δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω», είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Mega, πηγές της καγκελαρίας ανέφεραν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει επίσημη πρόταση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για μια τέτοια συνάντηση και ότι δεν έχει οριστεί κάτι τέτοιο επισήμως.

Σημείωσαν, ωστόσο, ότι αν ζητηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα η Ανγκελα Μέρκελ θα δεχθεί να γίνει το ραντεβού στο περιθώριο της Συνόδου.

Η συνάντηση που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του Eurogroup στη Λετονία, αποτελεί μια προσπάθεια από την Ελληνική πλευρά να πείσει ότι υπάρχει περιθώριο για πολιτική λύση. Ωστόσο τα περιθώρια είναι στενά μια και οι άλλη πλευρά επιμένει ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να τελειώσει και η χώρα να υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν από το Μαξίμου ότι ο Πρωθυπουργός θα πει και στην Ανγκελα Μέρκελ ότι επιθυμεί οτα ζητήματα του Ασφαλιστικού αλλά και των εργασιακών να μετακυλισθούν για τον Ιούνιο σε μια συμφωνία-πακέτο και εν τω μεταξύ να υπάρξει εν προφορικό νεύμα θετικό από το eurogroup. Ωστόσο με το κλίμα να είναι θετικότερο μεν αλλά όχι αρκούντως θετικό δε για πρόοδο δεν αναμένεται κάτι συνταρακτικό.

Δεν αναμένονται μεγάλες εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, όπως επαναβεβαίωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

Ο κ. Γιέγκερ σημείωσε πως οι εταίροι αναμένουν να δουν μια ενδιάμεση έκθεση προόδου για την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη χώρα μας.

Πάντως η Ελλάδα δεν θα παρουσιάσει λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά τη συνεδίαση του Eurogroup την Παρασκευή, δήλωσε ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας ότι η ρευστότητα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.
Ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παρουσιάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα.

"Το ρολόι χτυπά. Δεν θα υπάρξει νέα λίστα στη Ρίγα, αλλά κατά τη διάρκεια του Μαΐου θα πρέπει αυτή να καταρτισθεί οριστικά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική, αλλά (η ρευστότητα) μπορεί να είναι επαρκής μέχρι τον Ιούνιο", δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο αυστριακό δίκτυο ORF.
"Εχω την βασική πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν ακόμη να ολοκληρωθούν επιτυχώς", πρόσθεσε ο Τόμας Βίζερ.

Ασφαλισιτκό Εργασιακά τα αγκάθια - Πολιτική λύση λέει ο Θεοχαράκης

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τη Μαρία Δεναξά, η κυβέρνηση ελπίζει σε μια συμφωνία με τους εταίρους αν και «υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν». «Η συμφωνία θα είναι μια πολιτική απόφαση», τόνισε.

Ο κ. Θεοχαράκης μίλησε για θετικό κλίμα στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό. Ερωτηθείς πού εντοπίζονται αυτές οι διαφορές, ανέφερε πως αφορούν "σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συντάξεις, τις εργασιακές σχέσεις και τον κατώτατο μισθό, ζητήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα". Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφορίες του Reporter αναφέρουν ότι ήδη από την Τρίτη το θέμα των νομοθετημάτων για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεούν κόκκινο οανί για τους εταίρους, που παραπέμουν στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και την αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό έυγλωττη ήταν η δήλωση του κ. Θεοχαράκη. «Μιλήσαμε για αρκετές ώρες με όλους τους θεσμούς, και τους τέσσερις δηλαδή, καθώς επίσης είχαμε και από την ελληνική κυβέρνηση άτομα τα οποία ανέπτυξαν τις διάφορες πτυχές της ελληνικής πολιτικής" δήλωσε χαρακτηριστικά στο MEGA ο κ. Θεοχαράκης.

«Το κλίμα ήταν μεν φιλικό, θετικό» είπε, για να προσθέσει όμως ότι «στην πραγματικότητα υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.