ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε χρόνια στη σκιά του Καστελόριζου…

10:50 - 23 Απρ 2015 | Πολιτική
Πέντε χρόνια στη σκιά του Καστελόριζου…
Όλα έγιναν μέσα στην εκτυφλωτική εαρινή αιθρία. Στο φόντο έβλεπε κανείς τα υπέροχα και επιβλητικά νεοκλασικά του Καστελόριζου το ακραίο σύνορο της Ηπείρου και το κάδρο, ξεχείλιζε από το σπάταλο φως του Αιγαίου. Ένα ταχύ τρεχαντηράκι διέσχιζε αμέριμνα και ειρηνικά τα γαλανά νερά. Το μήνυμα όμως, ήταν εκκωφαντικά θλιβερό και σκόρπισε παγωνιά.

Μπροστά από την τηλεοπτική κάμερα, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με μοβ γραβάτα και ανάλογα πένθιμο ύφος, ανακοίνωνε σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό «στήριξης» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Η Οδύσσεια ξεκινούσε…

Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν τότε τη δραματική τροπή που θα έπαιρνε η ζωή των περισσότερων ανθρώπων στη χώρα εξαιτίας μιας άκαμπτης πολιτικής που οδήγησε σε μια πρωτοφανή εσωτερική υποτίμηση. Τα θεαματικά δάνεια με τα οποία στηρίχθηκε η ρευστότητα, διοχετεύθηκαν από την Ευρώπη και το ΔΝΤ με λεόντειους όρους, για την αποπληρωμή των μεγάλων τραπεζών κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας που είχαν χρηματοδοτήσει ανενδοίαστα το "πάρτι για λίγους" και οι οφειλές άλλαξαν απλώς χέρια και βρίσκονται τώρα στους επίσημους πιστωτές.

Η συνταγή ήταν λάθος

Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και την υπογραφή των σκαιών Μνημονίων που ορισμένοι επιτήδειοι επιχείρησαν να εξηγήσουν με θεολογικού τύπου ερμηνείες, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά, εκτινάχθηκε από το 130% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στα όρια του 180%. Και αντί να έλθει η πολυπόθητη ανάκαμψη, η καταστροφή της αγοραστικής δύναμης από τις διαρκείς φορολογικές επιδρομές και την επέλαση της λιτότητας, βύθισαν τη χώρα σε ύφεση διαρκείας προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Η χώρα αδυνατεί πλέον-και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄ αυτό- να πληρώσει τα δυσβάστακτα χρέη της, ως αποτέλεσμα μιας «τιμωρητικής» πολιτικής που ακόμα και το ΔΝΤ δε δίστασε να παραδεχθεί ότι "ήταν λάθος", στην έκθεση του 2013 για την Ελλάδα.

Εκτός, όμως, από τις βαρειές απώλειες, τις μεγαλύτερες που υπέστη ποτέ κράτος εν καιρώ ειρήνης, οι επιστημονικές έρευνες κατέδειξαν τις ολέθριες συνέπειες της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ερευνητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι κατά τα «μνημονιακά» έτη 2011 - 2012, υπήρξε αύξηση 35% στις αυτοκτονίες, σε σχέση με την περίοδο έως το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης της ανεργίας και της απόγνωσης που αυτή προκαλεί.

Η ψυχρή αριθμητική της κρίσης

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, κατέγραψε σε δημοσίευμά της πριν από λίγους μόλις μήνες και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, παραθέτοντας 12 αριθμούς που αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα στη χώρα. Αναλυτικά τα στατιστικά που δημοσιεύει η WSJ και τα οποία, έχουν επιδεινωθεί στις μέρες μας: 

  • 25%: Τόσο έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 έως σήμερα.
  • 25,8%: Το ποσοστό των Ελλήνων που είναι χωρίς δουλειά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει 1,2 εκ. άνεργοι, με την τελευταία καταγραφή να είναι τον περασμένο Οκτώβριο.
  • 3η θέση: Είναι η θέση που κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον περισσότερο πληθυσμό να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με την Eurostat.
  • 23,1%: Πάντα σύμφωνα με την Eurostat είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας κατά το 2013.
  • 33,5% ή 77 δισ. ευρώ: Είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και έχουν καθυστερήσει την καταβολή μιας δόσης για 90 ημέρες και πλέον.
  • 70 δισ.  ευρώ: Η αξία των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια.
  • 83,9%: Το ποσοστό της πτώσης του χρηματιστηρίου από το 2008 έως σήμερα.
  • 1 στους 4: Αναφορά στο κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το 2008, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως είναι συνολικά 230.000 επιχειρήσεις.
  • 9 φορές: Τόσες φορές χρειάστηκε να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά το 2014 σε φόρους, σύμφωνα με όσα ορίζει ο προϋπολογισμός του κράτους.
  • 7 φορές: Ο αντίστροφος αριθμός φόρων που πρέπει να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σε σύγκριση με το 2009.
  • 23%: Ο φόρος που πληρώνουν οι Έλληνες για τα περισσότερα αγαθά. Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 21,5% και της ΕΕ 20,5%.
  • 100.000: Ο αριθμός των Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν για το εξωτερικό , σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας.

Πηγή: penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 11:21 - 23 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.