ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Αθήνα από ρευστό

20:15 - 23 Απρ 2015 | Πολιτική
Μέρκελ: Να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Αθήνα από ρευστό
Τις ελπίδες της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές, αναπτέρωσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα , με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες. Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να «ξεμείνει» από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας,.

Με τα μηνύματα κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων από το πρωί της Πέμπτης, να είναι εντελώς απογοητευτικά για την Αθήνα καθώς έβγαζαν θυμό για την παρατεινόμενη διαπραγμάτευση, η συνάντηση των δυο ηγετών, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με γνώση του τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ανγκελα Μέρκελ, έδειξε θετική διάθεση στο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, περί «ενδιάμεσης λύσης» έως τις 30 Απριλίου.

Κατά την ωριαία συνάντηση οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να γίνει μια πρώτη καταγραφή των απόψεων και να εξεταστεί σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και πού οι διαφορές παραμένουν.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά Μέρκελ και Τσίπρας, συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόοδος στις διεργασίες του Brussels Group, σε σχέση με την προ μηνός συνάντηση τους, ενώ υπήρξε σύγκλιση αλλά όχι ταύτιση απόψεων για τις ιδιωτικοποιήσεις, και το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα κυμανθεί γύρω στο 1.5% για αυτό το χρόνο και αναμένεται να συμφωνηθεί το ακριβές μέγεθος του για τον επόμενο.

Συμφωνήθηκε επίσης μετά από πρόταση της ελληνικής πλευράς η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων να γίνει ανεξάρτητη αρχή.

Παρόλα αυτά δεν καταγράφηκε πρόοδος όσον αφορά τα καυτά θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ.

Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση η οποία συμφωνήσαμε να μείνει εμπιστευτική», αρκέστηκε να δηλώσειαπό την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι: «Ολα θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα από χρήματα».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την πλευρά της Ελλάδας, υπήρξε και πρόταση για έκτακτο Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κάτι που άκουσε θετικά η γερμανική πλευρά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:50 - 23 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.