ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Άμεσα ευρωπαϊκή λύση με το χαρτί του δημοψηφίσματος ανά χείρας

08:15 - 28 Απρ 2015 | Πολιτική
Τσίπρας: Άμεσα ευρωπαϊκή λύση με το χαρτί του δημοψηφίσματος ανά χείρας
Με μια τηλεποτική συνέντευξη που έστειλε αντιφατικά μηνύματα στο εξωτερικό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ξεκινήσει την προσπάθεια διαχείρισης της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Μόνο προς το τέλος της συνέντευξης έσπευσε να πει ότι «βλέπει» σύντομα συμφωνία και μάλιστα επέμεινε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο λύσης πέρα από σενάρια βοήθειας από Ρωσία κτλ.

Πάντως, την ώρα που η αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας έδωσε μια θετική ώθηση στις αγορές και ελήφθη ως μήνυμα θετικό για λύση, με μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων, επανέφερε, κατά πολλούς, μια αίσθηση αβεβαιότητας. Οι αναφορές του στο δημοψήφισμα, στην προσπάθεια εξαπάτησης από τους εταίρους δημιουργούν αμφιβολίες στη βούληση για τη λύση. Ωστόσο την ίδια στιγμή, ειδικά στο β΄ μέρος της συνέντευξης τα λεχθέντα για την ανάγκη ευρωπαϊκού πλαισίου λύσης, η δικαιολόγηση του φλερτ με τη Ρωσία, η επιμονή για καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και η αποδοχή ότι θα συνεχιστούν κομβικές ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΣΦΑ, Αεροδρόμια, Αστέρας, Ακίνητα) διασκέδασαν κάποιες από τις εντυπώσεις που δημιουργούν ανησυχίες στους επιθυμούντες άμεσο διέξοδο εντός του ευρώ.

Με την πρωθυπουργική καρέκλα να καίει εμφανίστηκε για πρώτη φορά απολογητικός και άνοιξε την πόρτα για υπαναχωρήσεις από προεκλογικές δεσμεύσεις, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του ΕΝΦΙΑ, της προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Είναι προφανές ότι και πάλι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης αλλά και εξεύρεσης άμεσης λύσης, την ώρα που τα προβλήματα ρευστότητας εντείνονται εν όψει και των πληρωμών συντάξεων και μισθών του Απριλίου.

Πιο συγκεκριμένα επεσήμανε τα εξής:

Η Μέρκελ θέλει λύση

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση, ενώ τόνισε ότι η εξέλιξη της ρήξης και της χρεοκοπίας θα ήταν αποτυχία και για τη Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε επιτυχία τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά σημείωσε ότι μετά τις 20/2 γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν σημεία της συμφωνίας. Παράλληλα θεώρησε λάθος το ότι δεν προβλέφθηκε τότε η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Καταλόγισε δε στους πολιτικούς αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει μία παρένθεση. Μάλιστα εκφράστηκε με θετικό τρόπο για την Καγκελάριο τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στην εξουσία τόσα χρόνια.

Μας έπαιξαν παιχνίδι οι δανειστές

Παράλληλα τόνισε ότι οι δανειστές «έπαιξαν» παιχνίδι στη χώρα. Η ΕΚΤ διαφοροποιήθηκε μετά τις εκλογές ως προς τις δεσμεύσεις για την Ελλάδα. «Είτε εννοούσε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ήταν μνημόνιο είτε μας παραπλάνησε» είπε ερωτηθείς σχετικά για την πεποίθηση που είχε προεκλογικά ότι η Τράπεζα δε θα έκλεινε την κάνουλα της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, στις 18 του Φλεβάρη η ΕΚΤ πήρε απόφαση πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη. Μείωσε στα 9 εκατ. τα ομολογα που κατείχαν οι τράπεζες ενώ το όριο ήταν 15 εκατ. «Στις 20 έθεσα και εγώ και ο κ. Βαρουφάκης το θέμα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με το που θα υπάρξει αυτή η συμφωνία θα αποκαθίστατο το όριο. Το λάθος ήταν ότι αρκεστήκαμε σε προφορική δέσμευση και δε ζητήσαμε γραπτή. Θεωρήσαμε καλή τη πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη».

Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, είπε όμως ότι αυτό οφείλετο σε «παραπλάνηση», αρκούμενη η κυβέρνηση σε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «θα μου ήταν εύκολο να υπογράψω το e-mail Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή. Το θέμα είναι αν η Ευρώπη αποδέχεται το γεγονός ότι η δημοκρατία καθορίζει την πορεία των χωρών». «Έπρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ της λαϊκής ετυμηγορίας και των δεσμεύσεων της Ευρώπης» είπε.

Όχι εκλογές ανοικτό το δημοψήφισμα

Ωστόσο άφησε ανοικτό θέμα του δημοψηφίσματος, ως τελευταία καταφυγή, εάν και προέβλεψε ότι δε θα χρειαστεί. «Δεν ήλθαμε να κυβερνήσουμε ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η εντολή είναι σαφής. Σκληρή διαπραγμάτευση. Εντολή λύσης προωθητικής μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εάν βρεθώ κι ελπίζω ότι δε θα βρεθώ σε δύσκολη θέση (κανένας δε θα έχει όφελος από μια εξέλιξη ρήξης) θα πράξω ανάλογα. Αυτή η εντολή μου βάζει όρια. Εάν η συμφωνία με βγάζει από τα όρια τότε θα καταφύγω στο λαό» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει αμοιβαία εκτίμηση με Καραμανλή. «Έχω να τον δω ενάμιση χρόνο. Υπάρχει σχέση πολιτικής εκτίμησης. Δεν του έκανα πρόταση για να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δε θέλω να σας κρύψω ότι πρότεινα ένα στέλεχος της δεξιάς γιατί δεν έχω μια νοοτροπία πολιτικής ρεβάνς. Κάποιοι με πίεζαν από το κόμμα. Χρειάζεται ενότητα λαϊκή και συστράτευση» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι λόγω της καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προώθησε τη ρύθμιση για την αποφυλάκιση όσων έχουν ολική αναπηρία. «Δεν είναι φωτογραφική η διάταξη για τον Ξηρό» τόνισε.

Περιορισμός στις ΠΝΠ

Σε σχέση με τις ΠΝΠ σημείωσε ότι δεν είναι τις προθέσεις να τις συνεχίσει.

Στο τραπέζι σκληρά μέτρα, αλλά ξεφύγαμε από το mail Χαρδούβελη

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των συντάξεων, το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς και υφεσιακά μέτρα, όπως ΦΠΑ. «Το θέμα του ασφαλιστικού θα το βρούμε μπροστά μας» είπε ο πρωθυπουργός, ρωτώντας εάν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να το λύσει στο πλαίσιο μίας ενδιάμεσης συμφωνίας.

Ωστόσο αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη σημείωσε ότι πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. «Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ολοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το μέιλ Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε.

Άδειασμα Βαρουφάκη

Με διακριτικό τρόπο σχολίασε σε αρκετά σημεία τις υπερβολές του υπουργού Οικονομικών. Μιλώντας για τον Γ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα, «γιατί μιλάει τη γλώσσα τους». Αλλά, πρόσθεσε, η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε ένα άνθρωπο. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε αγαστή συνεργασία με τον Βαρουφάκη», αλλά η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας για να έχουμε την καλύτερη αποτελεσματικότητα, όλα υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, δήλωσε.

Σέβομαι τον Καραμανλή

Για το πολιτικό φλερτ με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν πρόκειται για φλερτ αλλά για αμοιβαία εκτίμηση. Συμπλήρωσε δε πως: «Θα έλεγα ότι έχουμε μια σχέση αλληλοεκτίμησης αλλά σοβαρές πολιτικές διαφορές» και εν συνεχεία αρνήθηκε την ύπαρξη πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον Κώστα Καραμανλή.

Καλές οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Για το Σάββα Ξηρό, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις των 2 χωρών στη διαπραγμάτευση» κι ότι η ρύθμιση επεβλήθη λόγω της καταδίκης της χώρας από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παράλληλα δεν παρέλειψε να κάνει θετική αναφορά στη γεωπολτική σημασία της χώρας.

Να γίνουμε ενεργειακός κόμβος

Για το θέμα του ρωσικού αγωγού έδωσε ένα περιθώριο 6 μηνών για να ξεκαθαρίσει το θέμα ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να γίνει η χώρα ενεργειακός κόμβος λόγω ΤΑΡ και Greek Stream. Όπως μάλιστα τόνισε κρατώντας ίσες αποστάσεις μπορεί η Ελλάδα εφόσον προχωρήσει ο ρωσικός αγωγός πάντα με σεβασμό του ευρωπαϊκού πλαισίου να επωφεληθεί η χώρα πουλώντας αέριο ή χρησιμοποιώντας το για την παραγωγή ενέργειας από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και χαμογέλασε με νόημα όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου του υπενθύμισε εμμέσως πλην σαφώς τις απειλές που δέχτηκε ο πρώην Πρωθυπουργός όταν θέλησε να στηρίξει τον South Stream.

Πάντως εκφράστηκε θετικά για τον ΤΑΡ αλλά και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ που στο παρλεθόν αποτελούσαν για τους αμερικανούς θέματα ζωτικού ενδιαφέροντος

Ναι στις ιδιωτικοποιήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι καλές όταν πουλάς σε καλές τιμές» και τονίζοντας πως ένα μέρος των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να πηγαίνει στη χώρα και όχι στο χρέος είπε: «Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις», βάζοντας στο τραπέζι ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων, Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα.

Clubbing το καλοκαίρι με πιστωτική κάρτα στα νησιά – μάχη κατά φοροδιαφυγής

Κατά της αύξησης συντελεστών στα νησιά, αλλά και στον τουρισμό συνολικά τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Star και το Νίκος Χατζηνικλάου. Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος καταθέτει πρόταση για συναλλαγές μέσω πιστωτικής, για ποσά πάνω από €70 στα πολυτελή νησιά, ακόμα και στα club.

«Είναι μια ιδέα να βάλουμε τον φόρο ανά διανυκτέρευση. Έχουμε προτείνει για τα νησιά μεγάλης ζήτησης και μεγάλη κίνηση χρημάτων να βάλουμε την υποχρέωση συναλλαγές για πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνονται οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα» σημείωσε ενώ επανέλαβε ότι «βασικός μας στόχος η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων» για την διασφάλιση εσόδων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και την πρώτη προσπάθεια είσπραξης εσόδων από τους εν τη λίστα ευρικόμενους.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 28 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.