ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον πυρετό των συνομιλιών με στόχο τη Συμφωνία

14:01 - 30 Απρ 2015 | Πολιτική
Στον πυρετό των συνομιλιών με στόχο τη Συμφωνία
Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Brussels Group, την ώρα που πηγές από το Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της. Και τούτο, όπως επισημαίνουν «όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού». Να σημειωθεί ότι οι εσωκομματικές αναταράξεις εντείνονται στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως έπειτα από τις χθεσινές πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών που αποτυπώνουν ένα κλίμα υποχώρησης από την πλευρά της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων. Για τον λόγο αυτό, σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν θα συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο, τουλάχιστον όπως αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου.

 «Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το κλίμα, εξάλλου, όπως αποτιμούν στο Μαξίμου, με βάση την ατμόσφαιρα στο χθεσινό Euro Working Group, είναι θετικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο [17.00, Βουλή] θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες.

Βαρουφάκης: Όλα για συμφωνία τις επόμενες μέρες

Νωρίτερα, τις κυβερνητικές θέσεις περιέγραψε αδρά από τη Βουλή ο Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής επανέλαβε ότι τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό θα τεθούν στη μεγάλη συμφωνία του προσεχούς Ιουνίου, με φόντο τη συζήτηση για το χρέος.

Ο ίδιος απέρριψε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά- «δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» είπε-ενώ, αντίθετα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει φόρος στα υπερπολυτελή καταλύματα.

Δεν πρόκειται βέβαια για τα ξενοδοχεία των τριών αστέρων, αλλά για τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία είπε ο υπουργός Οικονομικών και εκτίμησε δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις αν κάποιος πλήρωνε 1.000 ευρώ το βράδυ για ένα δωμάτιο και πληρώνει τώρα 1.040 ευρώ.

Σε ότι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων ανέφερε ότι το κύριο βάρος έχει πέσει με στόχο η συμφωνία να είναι έτοιμη τις επόμενες ημέρες.

Παραδέχθηκε πάντως, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των πλειστηριασμών.
Γνωστοποίησε συγκεκριμένα ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων κάποιοι από τους εκπρόσωπους των θεσμών εγείρουν διαρκώς ηθικό ζήτημα με αφορμή την επιμονή της κυβέρνησης να εμμένει στην απαγόρευση των πλειστηριασμών και στο μη ξεσπίτωμα των ανθρώπων.

«Σου λένε αν ισχύει αυτό γιατί κάποιοι άλλοι να πληρώνουν το στεγαστικό τους δάνειο; Υπάρχει η άποψη να πεταχτούν οι άνθρωποι στο πεζοδρόμιο για να μην κινδυνεύσει η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών

Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξομαλύνουν την κατάσταση και μετά τον προσεχή Ιούνιο η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές αλλά και θα ξαναρχίσει να εκδίδει ομόλογα.

Η ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δόθηκε στη δημοσιότητα η ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει:

1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

2. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:
a. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)
b. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)
c. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

3. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

4. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:50 - 30 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.