ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνας δρόμου για συμφωνία στα σημεία σύγκλισης

10:45 - 01 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Αγώνας δρόμου για συμφωνία στα σημεία σύγκλισης
Στις Βρυξέλλες και στις συνεδριάσεις του Brussels Group μεταφέρεται το επόμενο διήμερο το ενδιαφέρον της διαπραγμάτευσης, εκεί που τα τεχνικά κλιμάκια, Αθήνας και δανειστών θα προσπαθήσουν να έρθουν σε μια πρώτη και μεστή συμφωνία, για τα ώριμα σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να προχωρήσουν μετά στα αγκάθια της διαβούλευσης.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι να κλειδώσει μια πρώτη συμφωνία, την οποία θα εγκρίνει ένα έκτακτο  Eurogroup, την Δευτέρα και να υπάρξει κάποια χαλάρωση της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας του ελληνικού κράτους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μορφή αύξησης του waiver και του ανώτατου ορίου έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως μια συμφωνία σε αυτό το επίπεδο είναι δυνατή και μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα οδηγούσε τη διαπραγμάτευση στα ακανθώδη ζητήματα, όπως τα εργασιακά τα ασφαλιστικά και το συνταξιοδοτικό που αποτελούν και το κύριο σκέλος της διαπραγμάτευσης και που τελικά θα κρίνουν την επιτυχία η όχι της όλης διαδικασίας.

Στο Brussels Group την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για το ενεργειακό πλαίσιο της χώρας, τα φορολογικά ζητήματα και τις πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μέσα στην ίδια ημέρα θα γίνει παράθεση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από την ελληνική αλλά και από την Ευρωπαϊκή πλευρά καθώς και επίσης και των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για το 2022.
Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου στις 18:30 και τη Κυριακή η διαπραγματευτική ομάδα, θα επιστέψει στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη σε μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξετάστηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση έγινε σε κλίμα συνεργασίας, ωστόσο δεν έλλειψαν και οι εντάσεις, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να δηλώνει αισιόδοξος και σίγουρος, για την επίτευξη συμφωνίας.

«Είμαι αισιόδοξος, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει, η οποία ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει», είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισηγητική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε στο  reporter ανώτατη πηγή, μετά τη συνεδρίαση: «Υπάρχει βούληση για λύση φτάνει να το θέλει και η άλλη πλευρά».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέσχε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του για τη διαπραγμάτευση δόθηκε, ουσιαστικά, και το «περίγραμμα» του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.