ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυρετός διαβουλεύσεων στο Brussels Group εν όψει συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ

00:11 - 03 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Πυρετός διαβουλεύσεων στο Brussels Group εν όψει συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ
Με την ελληνική πλευρά να παλεύει να κλείσει την ημερομηνία ενός έκτακτου Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα (ακόμα και τη Δευτέρα 4/5) που θα δώσει το πράσινο φως για την απαιτούμενη χρηματοδοτική ανάσα στην EKT συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Η Ελληνική πλευρά έχει «διανύσει αρκετά χιλιόμετρα» από τις αρχικές της θέσεις συζητώντας πλέον φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές που ενδέχεται να περιλαμβάνουν ακόμα και τις υψηλές επικουρικές συντάξεις και μετάθεση προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ωστόσο, παρά τις υποχωρήσεις, ειδικά στα εργασιακά οι Θεσμοί εμφανίζονται πολλοί πιεστικοί. Π.χ. στο ζήτημα της αλλαγής του ΕΝΦΙΑ συναντά την άκαμπτη στάση των δανειστών, που ζητούν σε σημείο να μην αλλάξει τίποτα απ΄ όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις, ώστε να μπει τέλος στην πιστωτική ασφυξία άμεσα.

Ήδη και παρά τις διάφορες δηλώσεις που παρέπεμπαν σε άκαμπτες κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το ενδεχόμενο «ψαλιδίσματος» των υψηλών επικουρικών συντάξεων (με πιθανό όριο τα 300 ευρώ/μήνα), μετάθεση της επαναφοράς του Δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους (σχεδιαζόταν να καταβληθεί από φέτος) και επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, με εξαίρεση τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία που θα παραμείνουν στο 6,5%.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις της Κυριακής και της Δευτέρας είναι κρίσιμες καθώς εάν τελεσφορήσουν μπορεί να δώσουν ένα πράσινο φως στην ΕΚΤ της οποίας συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο την Τετάρτη 6 Μαΐου. Εκεί διακαής πόθος είναι να δοθεί με την αύξηση του ορίου αγοράς των εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες ,ανάσα ρευστότητας στη χώρα.

Ο  «ανασχηματισμός» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας έφερε ενα καλύτερο κλίμα στους κόλπους το BG ωστόσο πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν. «Εμείς θέλουμε λύση φτάνει να το θέλει και η άλλη πλευρά» σημείωνε στο Reporter υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή δίνοντας το στίγμα αλλά και αφήνοντας υπονοούμενα ότι κάποιοι στην Ε.Ε. απεργάζονται σενάρια «αδειάσματος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά προσήλθε την Πέμπτη στο Brussels Group με πιο αναλυτικές προτάσεις, που περιλαμβάνουν σειρά μέτρων, όπως:

 

-         Φόρο διαμονής υπέρ του Δημοσίου για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή τουριστικά καταλύματα των νησιών του Αιγαίου όπου ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ και όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τους 3.100 κατοίκους. Στα ίδια νησιά προτείνεται να εφαρμοστεί υποχρεωτικά το «πλαστικό χρήμα» για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.


-         Φόρο 3% επί της εκδιδόμενης απόδειξης σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτης κατηγορίας. Ο φόρος θα επιβάλλεται μόνο για την τουριστική περίοδο (1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου).


-         Φόρος 6% επί της εκδιδόμενης απόδειξης (προ ΦΠΑ) για πωλήσεις ειδών που υπάγονται στον φόρο πολυτελείας (π.χ. ρολόγια, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ.).


-         Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ., πισίνες και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.


-         Δήλωση κρυφών εισοδημάτων με επιβολή εφάπαξ φόρου έως 15%.


-         Ενεργοποίηση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

 

Οι προτάσεις αυτές, εφόσον εγκριθούν, θα ενσωματωθούν στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να προβλέπει ακόμα:

 

1.     Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων


2.     Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων


3.     Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις


4.     Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά


5.     Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ


6.     Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων


7.     Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων


8.     Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια


9.     Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής


10. Διαχωρισμό των πληρωμών του ΦΠΑ


11. Τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Γ. Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:40 - 03 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.