ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γερμανικός Τύπος: «Ενθαρρυντικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών

16:30 - 03 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Γερμανικός Τύπος: «Ενθαρρυντικές συνομιλίες» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών
Για «κινητικότητα», «επιπλέον προσέγγιση» και «εποικοδομητικές» και «ενθαρρυντικές» συνομιλίες κάνουν λόγο γερμανικές εφημερίδες, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle, σε ανταπόκριση της κυριακάτικης Welt από τις Βρυξέλλες αναφέρεται μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει «για πρώτη φορά ένα κανονικό σχέδιο εργασίας».

Σύμφωνα με το κυριακάτικο φύλλο της Frankfurter Allgemeine, η ελληνική πλευρά είναι π.χ. διατεθειμένη να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δανειστών σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις στο καυτό ζήτημα του ΦΠΑ και να προβεί στην «ενιαιοποίηση» των συντελεστών, περιορίζοντας τις εξαιρέσεις.

Βασιζόμενη σε πηγές από τον κύκλο των διαπραγματευτών, η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι η Αθήνα συμφωνεί τόσο με το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου όσο και με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τον Ιούνιο η επόμενη δόση

Σε άλλο σημείο της ανταπόκρισης αναφέρεται ότι πρόθεση των διαπραγματευτών είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία , τη λεγόμενη «Staff-Level Agreement». Αυτή η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα κατατεθεί στη συνέχεια στο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για την τελική αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Ακόμη όμως και αν κατατεθεί και γίνει αποδεκτή μια συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαΐου, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος εντός του μηνός.

Σύμφωνα με τη Welt, οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστούν και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μόνο τότε το Eurogroup μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν πρόκειται να γίνει πριν από τον Ιούνιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.