ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόντρες για την καταγγελία περί κατάργησης της Διαύγειας

21:40 - 04 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Κόντρες για την καταγγελία περί κατάργησης της Διαύγειας
Την έντονη αντίδραση κυβερνητικών κύκλων, προκάλεσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προχωρά σε κατάργησης της «Διαύγειας» τονίζοντας ότι και η προβοκάτσια έχει τα όρια της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσίευμα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που εντάχθηκε αργά το βράδυ της 30ης Απριλίου, πριν δηλαδή την αργία της Πρωτομαγιάς, στο σχέδιο νόμου του υπουργείο Εσωτερικών «εκδημοκρατισμός της διοίκησης-καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνησης-αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», η κυβέρνηση προχωρά στο βήμα, βήμα ξήλωμα της Διαύγειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η προσθήκη επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κατάργησή της. Μάλιστα, όπως τονίζεται η εξαίρεση αφορά όχι οποιαδήποτε απόφαση του φορέων του Δημοσίου Τομέα, αλλά αποφάσεις που σχετίζονται με το θέμα της έγκρισης δαπανών.

Το δημοσίευμα επικαλείται και δημοσιευμένη επιστολή της μη-κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΛ/ΛΑΚ (ελεύθερο λογισμικό/λογισμικό ανοιχτού κώδικα), προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με την οποία η τροπολογία επιχειρεί να εισάγει εξαίρεση από τις υποχρεώσεις ανάρτησης αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης στο Διαδίκτυο.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι συμβαίνει ακριβώς αντίθετο, καθώς με την τροπολογία που κατέθεσαν τέσσερις υπουργοί, προβλέπεται ότι συγκεκριμένες πράξεις που εκδίδονται την 31.12. κάθε χρόνου, ισχύουν από τότε που εκδίδονται και όχι από το χρόνο που δημοσιεύονται.

«Αυτό δεν αναιρεί καμία υποχρέωση δημοσίευσης των πράξεων αυτών» επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «αν φρόντιζαν να διαβάσουν ολόκληρη την τροπολογία θα καταλάβαιναν ότι έγινε για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Λοβέρδος: Θα δώσουμε μάχη να μην περάσει

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με ανακοίνωσή του τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δα δώσει μάχη στη Βουλή για να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.

«Ο θεσμός της Διαύγειας, που κατοχυρώσαμε το 2010, είναι πολύ σημαντικός γιατί επιτρέπει σε κάθε πολίτη να ελέγχει με άμεσο και διαφανή τρόπο τις δαπάνες του Δημοσίου και των λειτουργών του. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ξηλώνει το θεσμό της Διαύγειας και για αυτό την καταγγέλλουμε. Θα δώσουμε μάχη στη Βουλή να μην περάσει η συγκεκριμένη ρύθμιση» αναφέρει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.