ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοντονής: Κανένα ποδοσφαιρικό Grexit- Όλοι υπό τον έλεγχο του νόμου

13:01 - 06 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Κοντονής: Κανένα ποδοσφαιρικό Grexit- Όλοι υπό τον έλεγχο του νόμου
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τον αθλητισμό, ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο και εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά και αποφασισμένος να γίνουν πράξη όσα πρέπει ώστε όλοι «να είναι υπό τον έλεγχο του νόμου» όπως είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ποδοσφαιρικού Grexit, ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι «δεν είναι στις προθέσεις» της κυβέρνησης μία τέτοια εξέλιξη, αλλά «θέλαμε διάλογο και μάλιστα ουσιαστικό και σε βάθος». Ακολούθως, προέβη σε εκτενή αναφορά στις συζητήσεις που είχε με τη FIFA και την UEFA για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «αποστείλαμε στην ΕΠΟ και στις διεθνείς ομοσπονδίες το τελικό νομοσχέδιο. Μας έστειλαν επιστολή στην οποία αναφέρονται τρεις παρατηρήσεις. Επί των παρατηρήσεων αυτών εμείς δεν συμφωνήσαμε».

Επιπλέον, ανακοίνωσε επιγραμματικά τα εξής μέτρα που θα εφαρμοστούν:

  • ηλεκτρονικό εισιτήριο παντού,
  • τακτικοί δικαστές από ειδική λίστα,
  • περουσιολόγιο για διαιτητές και παρατηρητές,
  • παρέμβαση για αντιμετώπιση ύποπτων αγώνων,
  • στελέχωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας,
  • κατάργηση του άρθρο 29 με τη διάταξη η οποία προέβλεπε για το ποδόσφαιρο, όχι καθεστώς αυτοδιοίκητου, αλλά αυτονομίας

Ο κύριος Κοντονής, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, δήλωσε ακόμα ότι «ο αθλητισμός δεν είναι πεδίο σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να κρίνεται μόνο θετικά» και τόνισε ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετούνται κυρώσεις όσο αναφορά το θέμα της μη εφαρμογής του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Κανένα γήπεδο -που δεν έχει αυτό το σύστημα- δεν θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνα, ούτε μπάσκετ, ούτε ποδοσφαίρου».

«Σε κανέναν άλλο τομέα της δημόσιας ζωής δεν είναι τόσο ελαχιστοποιημένη η παρουσία και η δυνατότητα παρέμβασης της Πολιτείας. Κάνουμε πλέον σαφές σε όλους αλλά και στις ομοσπονδίες, ότι θα τηρηθούν όλα όσα αναφέρει ο νόμος», υπογράμμισε με αιχμές.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Οι διεθνείς ομοσπονδίες δέχθηκαν τα πειθαρχικά όργανα να τα αποτελούν τακτικοί δικαστές. Δεν δεχθήκαμε να τους ορίζει η ΕΠΟ, αλλά να τους επιλέγει απο λίστα που θα ορίζουν οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων και της εισαγγελίας».

Ο κύριος Κοντονής τόνισε ότι «ακούσαμε τη φωνή της λογικής και του συμφέροντος του ελληνικού αθλητισμού» και ανέφερε ότι η πρώτη παρατήρηση «ήταν ανώδυνη και αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων με απόφαση της κυβέρνησης. Η UEFA μας παρότρυνε να διαγραφεί. Είχαμε σκοπό να το κάνουμε δεκτό. Η δεύτερη παρατήρηση αφορούσε τους τακτικούς δικαστές, όπου όπως ξεκαθάρισε η κυβέρνηση δεν μπορούσε να συμφωνήσει και πρόσθεσε ότι όσοι έλαβαν κλήση για απολογία σε βαθμό κακουργήματος από τον ανακριτή ήταν όσοι είχαν διοριστεί από την ΕΠΟ για να στελεχώνουν τις αρμόδιες πειθαρχικές επιτροπές. Γι’ αυτό παρενέβημεν ως κυβέρνηση».

Η τρίτη παρατήρηση ήταν το αυτοδιοίκητο, όπου όπως είπε ο κύριος Κοντονής «οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν ενστάσεις και ανακοίνωσε ότι κατέληξαν στην διατύπωση ότι θέματα του ποδοσφαίρου ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο του κανονισμού και του καταστατικού της που είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα».

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.