ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής εν μέσω συγκεντρώσεων και αντιδράσεων

09:06 - 07 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής εν μέσω συγκεντρώσεων και αντιδράσεων
Με το αίτημα του δήμου Κορυδαλλού και της αντιπεριφέρειας Πειραιά για μεταφορά της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο Αθηνών να εξετάζεται, συνεχίζεται για 2η ημέρα η ακροαματική διαδικασία στις φυλακές Κορυδαλλού. Κλειστά είναι τα σχολεία της περιοχής και οι υπηρεσίες του δήμου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τα συλλαλητήρια, με κεντρικό αυτό που οργανώνει ο Δήμος Κορυδαλλού έξω από το δημαρχείο. Θα ακολουθήσει πορεία προς τις φυλακές.

Η εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στις φυλακές Κορυδαλλού που οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να μεταφέρει σε γειτονικούς δήμους τα εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχει προκαλέσει την αντίδραση γονιών και μαθητών της περιοχής.

Η δίκη πιθανότατα θα διακοπεί εκ νέου σήμερα, καθώς, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο δικηγόρος που διόρισε το δικαστήριο σε έναν εκ των κατηγορουμένων, δεν θα αποδεχθεί τον διορισμό του. Σε αυτήν την περίπτωση, το δικαστήριο θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο διορισμό άλλου συνηγόρου, στον οποίον θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να μελετήσει τη δικογραφία.

Επισήμως αναμένεται να τεθεί το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλη αίθουσα. Πρόκειται για θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε ήδη κατά την έναρξη της δίκης, στις 20 Απριλίου, η Εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου αναγνωρίζοντας το πρόβλημα με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου. Ωστόσο, η Εισαγγελική λειτουργός εξέφρασε την άποψη, ώστε η διαδικασία να διεξάγεται στις φυλακές μέχρι να βρεθεί καταλληλότερος χώρος από τους αρμόδιους.

Ποιοι θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορυμένου

Οι υποθέσεις που εξετάζονται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων -σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο- και οι κατηγορούμενοι σε αυτές είναι:

  • Υπόθεση δολοφονίας του 34χρονου μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, Παύλου Φύσσα, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας, δραστηριότητα την οποία ο ίδιος εμφανίζει ως «απλή υποστήριξη στο κόμμα». Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στην δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι άλλα 16 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας - πυρηνάρχης της οργάνωσης.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων στο σπίτι τους στο Πέραμα στις 12 Ιουνίου 2012, με κατηγορουμένους για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ πέντε άτομα μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.
  • Υπόθεση επίθεσης σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα, με εννέα τραυματίες. Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κλπ είναι τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πυρηνάρχης Περάματος.

Μεταξύ άλλων υποθέσεων που καλείται να αξιολογήσει το δικαστήριο είναι η δικογραφία για τη βίαια επίθεση σε βάρος εργατών από το Πακιστάν στην περιοχή της Ιεράπετρας Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου 2013.

Στη δικογραφία περιγράφονται ακόμη ως δράση της εγκληματικής οργάνωσης με βάση φυλετικό μίσος ή μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους της και οι υποθέσεις:

  • Δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Ζαχζάτ Λουκμάν στις 17 Ιανουαρίου 2013 στα Πετράλωνα, για την οποία οι δύο δράστες Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και στην παρούσα δίκη είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα στις 30 Ιουνίου 2008, για την οποία έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη οι Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, που λογοδοτούν τώρα για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
  • Ενώπιον των δικαστών θα λογοδοτήσουν επίσης άλλοι 16 κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η λίστα των κατηγορουμένων

Κατηγορούμενοι είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.