ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβ. Συμβούλιο: Παγίδες διαπραγμάτευσης, πληρωμές δόσεων και μισθών επί τάπητος

13:09 - 10 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Κυβ. Συμβούλιο: Παγίδες διαπραγμάτευσης, πληρωμές δόσεων και μισθών επί τάπητος
Πλήρη ενημέρωση για όλο το φάσμα των διαπραγματεύσεων αλλά και για το προβλήματα που έχουν προκύψει με τη στάση ορισμένων από τους δανειστές κάνει αυτήν την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας.

Επί τάπητος τίθενται και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, για την εβδομάδα που έρχεται η οποία είναι γεμάτη με προκλήσεις. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης,  οι πληρωμές του ΔΝΤ στις 12/5  ύψους 700 εκ. ευρώ, οι πληρωμές μισθών κτλ δύο μέρες μετά αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση.
 
Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Eurogroup από το οποίο η κυβέρνηση περιμένει ένα θετικό νεύμα. Ήδη το στίγμα το έδωσε ο Πρωθυπουργός από την Παρασκευή, όπου μιλώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν υπάρχουν τεχνικές εκκρεμότητες αλλά μόνο η ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στην ηγεσία της κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι κύκλοι των δανειστών δεν κρατούν «εποικοδομητική» στάση εγείροντας συνεχώς ζητήματα την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ρότα.

Αναγνωρίζοντας ότι ζητήματα σημαντικά υπήρξαν στην αρχή, αλλά αυτά ξεπεράστηκαν με την επίδειξη ουσιαστικής διάθεσης από την ελληνική πλευρά για λύση, θεωρούν ότι στόχος ορισμένων είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και η υπογραφή ενός νέου σκληρού μνημονίου.
 
Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιες πηγές, αυτά τα προβλήματα καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν μέσα από τις συχνές συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, αλλά και με τα δημόσια μηνύματα που αποστέλλονται.  
 
Χαρακτηριστικό είναι το τι είπε  στην Αυγή της Κυριακής ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης. Οριστική λύση θα δώσει η πολιτική πλευρά, τονίζει και συμπληρώνει: «Υπό την πίεση της ρευστότητας, συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση δεν έχει και πολύ νόημα. Τώρα είναι η στιγμή των κρίσιμων αποφάσεων και όλες οι πλευρές καλούνται με πειστικό τρόπο να δώσουν τις προφανείς αποφάσεις».

«Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει με τρόπο που καταδεικνύουν ότι η αναζήτηση «κοινού τόπου» με αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι μία απόλυτα εφικτή στρατηγική. Όχι εύκολη κατ΄ ανάγκην, ούτε εκ των πραγμάτων αποτελεσματική» αναφέρει. Συμπληρώνει όμως ότι «σήμερα η συζήτηση είναι σε απόλυτα οριακό σημείο και σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πλέον αρκούντως αποσαφηνισμένη. Είναι πλέον η πολιτική πλευρά που καλείται να δώσει οριστική λύση. Όπως η πολιτική και το πολιτικό πλαίσιο έδωσε το έναυσμα σε αυτή τη διαδικασία, έτσι και τώρα καλείται να την κλείσει. Η στρατηγική της κυβέρνησης είνια σταθερά προσανατολισμένη στον έντιμο συμβιβασμό και αυτό αποτελεί και το πολιτικό πρόταγμα των εταίρων από το Φεβρουάριο και μετά. Οι παλινδρομήσεις, πολλές και διακριτές, προκάλεσαν αδικαιολόγητους κινδύνους».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.