ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημίτης: Ο Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να δωροδοκηθεί

11:14 - 13 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Σημίτης: Ο Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να δωροδοκηθεί
Την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία, στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε στην κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων , που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των «χρυσών μιζών» με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σε ερώτηση του Προέδρου για το εάν μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπε για το ΚΥΣΕΑ απάντησε: «Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή».

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα σε παρέμβαση του συνηγόρου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Παγορόπουλου ο οποίος του επισήμανε ότι η δωροδοκία δεν έχει αποδειχθεί αλλά ερευνάται τότε επεσήμανε ότι από τη στιγμή που πρόεκυψε από τη διαδικασία ότι υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στον Υπουργό και αυτοί συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό.

Παράλληλα σε ερώτηση του προέδρου πως θα μπορούσε να γίνει αυτό ο κ. Σημίτης απάντησε: «Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπερακτιες εταιρείες που έστειλαν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας».

Ταυτόχρονα έκανε σαφές στο δικαστήριο πως το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν έχει προτείνει το υπουργείο.

« Στο ΚΥΣΕΑ έρχονται οι αποφάσεις των Επιτροπών, των υπουργών Εθνικής Αμυνας κλπ. Το ΚΥΣΕΑ δεν μπορεί να αγοράσει κάτι που δεν προτείνει το Υπουργείο. Δέχεται αυτά που λέει το υπουργείο ή όχι. Αλλά δεν έχει και δεν μπορεί να έχει γνώμη για τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά για γενικές αρχές»τόνισε.

Ο κ. Σημιτης αναφέρθηκε στα γεγονότα των Ιμίων για να επισημάνει ότι το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε η χώρα να πάρει 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ, ενώ σε σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.

Στην κατάθεσή του ανέφερε επίσης: «Συγκάλεσα την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠΟΙΚ πρότεινε αναβολή της αφοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και ει ναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, αφού έγραφαν "όπλα ή βούτυρο". Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. δραχμές. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης».

Πρόεδρος: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1 (σ.σ. πρόκειται για τις επίδικες συμβάσεις)

Κ. Σημίτης: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Τέλος ο πρώην Πρωθυπουργός σε ερώτηση του πρόεδρου αν ξέρει αν δωροδοκήθηκε ο κ. Τσοχατζόπουλος, απάντησε αρνητικά τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.