ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήνυμα στους Θεσμούς με φορο-πακέτο στο κυβερνητικό συμβούλιο

15:02 - 13 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Μήνυμα στους Θεσμούς με φορο-πακέτο στο κυβερνητικό συμβούλιο
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο αναμένεται να τεθεί όλο το φορολογικό πακέτο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβερνηση ώστε να αποδείξει έμπρακτα οτι μπορεί να εφαρμόσει με αποφασιστικότητα μέτρα.

Κεντρικός στόχος παραμένει μέσα απο το σχέδιο νόμου να δοθεί ανάσα στα έσοδα και μήνυμα για πάταξη της φοροδιαφυγής και να σταλούν διαπιστευτήρια στους Θεσμούς εν όψει συνόδου κορυφής στις 20-21 Μάη.

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στην λίστα Βαρουφάκη που έχει αποσταλεί στους Θεσμούς και συζητείται όλη αυτήν την περίοδο στο Brussels Group, εν μέσω διαφωνιών για μία σειρά μέτρων, όπως ο ενιαίος ΦΠΑ, όπου υπάρχουν πιέσεις για συντελεστές στο 10 και 20%, αλλά και το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση ειδικά για τους νέους φόρους στα ξενοδοχεία, τους φόρους πολυτελείας, τη λοταρία αποδείξεων αλλά και την υποχρεωτική πληρωμή με κάρτες. Ειδικά στα πρώτα οι σφοδρές αντιδραςεις προξενούν προβληματισμό στην κυβερνηση λόγω του υφεσιακού αποτυπώματος.

Το τελευταίο ζήτημα εξετάστηκε εκτενώς και σε σύσκεψη που έγινε το πρωί μεταξύ του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπου συμφωνήθηκε να ετοιμαστεί μέσα στον Μάιο ειδικό πρόγραμμα διάδοσης του πλαστικού χρήματος.

Πάντως, λίγες ώρες πριν το κυβερνητικό συμβούλιο η κυβερνηση εξακολουθεί να αισιοδοξεί. Ο κύριος Βαρουφάκης δήλωσε εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών ότι «στο τέλος, όπως πάντα, με αμοιβαίες υποχωρήσεις θα τα βρούμε» και ξεκαθάρισε πως για την κυβέρνηση «δεν υπάρχει λύση Μάγερ για διπλό νόμισμα, υπάρχει μόνον πολιτική λύση».

Μεταξυ άλλων περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

- Περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

- Αύξηση του φόρου πολυτελείας

- Υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες

- Λοταρία αποδείξεων

- Πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

- Οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες

- 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω,

- 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ - νυχτερινά κέντρα - πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο,

- Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.