ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητικά "φάλτσα" λίγο πριν το τετ α τετ με Μέρκελ-Ολαντ

08:50 - 20 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Κυβερνητικά "φάλτσα" λίγο πριν το τετ α τετ με Μέρκελ-Ολαντ
Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, όπου την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα βρεθούν τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα η ελληνική κυβέρνηση καλείται να «τακτοποιήσει» τα του οίκου της καθώς η «κακοφωνία» διαδέχεται διάφορα «βραχυκυκλώματα» στη διαπραγματευτική γραμμή.

Ουσιαστικά οι εσωκομματικές αντιδράσεις και κυρίως η πίεση να τεθεί το θέμα του χρέους εμφατικά στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης οδήγησαν το Μέγαρο Μαξίμου στο να «αδειάσει» τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. έκανε λόγο για συμφωνία σε δύο φάσεις. Η αναίρεση των λεγομένων του Πρωθυπουργού δημιούργησε άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα των παλινωδιών με τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνητικό μέγαρο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, τις εσωκομματικές αντιδράσεις και στις διαφορετικές επιδιώξεις των Θεσμών.

Στην καρδιά της χτεσινής παλινωδίας είναι ο φόβος ότι εάν το θέμα του χρέους και του συνδεόμενου ασφαλιστικού πάει για τακτοποίηση σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση θα εμφανιστεί ότι πέτυχε συμφωνία μόνο για τα σκληρά μέτρα χωρίς το αντίδωρο του χρέους. Άλλωστε γι’ αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο Σταρ επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά δε θα βάλει υπογραφή σε συμφωνία που δε θα περιλαμβάνει το χρέος.

Ωστόσο οι διαφορετικές στοχεύσεις των εταίρων αλλά και του ΔΝΤ αλλά και η στενότητα χρόνου δυσκολεύουν την προσπάθεια. Αντίστοιχα στο εσωτερικό οι διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών αλλά και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις δε δημιουργούν εικόνα σοβαρής διαπραγμάτευσης. Έτσι από τη μια μέλη του «Κόκκινου Δικτύου» (στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εν όψει της επικείμενης συμφωνίας προχώρησαν σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, με κοινό παρονομαστή τη ρήξη με τους εταίρους, ενώ από την άλλη το υπ. Οικονομικών στη βασική πρότασή του για συντελεστές ΦΠΑ πιάστηκε «αδιάβαστο» για το τι επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες, ενώ ξεσήκωσε και θύελλα αντιδράσεων ειδικά στον τουριστικό τομέα. Κι εδώ γεννάται ένα ερώτημα, για το πώς τελικά ακόμα και πολύ θετικές προτάσεις κατατίθενται στο τραπέζι.Υπό την επικοινωνιακή πίεση ή ως αποτέλεσμα σοβαρής μελέτης;

Πλέον εν όψει των συναντήσεων με της ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας που εμφανίζονται πρόθυμες για λύση, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποφασισμένος για λύση. Ακόμα και κόβοντας το «γόρδιο δεσμό» της κακοφωνίας.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 20 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.