ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό

12:55 - 23 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Ώρα αποφάσεων για τον Πρωθυπουργό
Ενώπιος των σκληρών αποφάσεων βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το μέλλον της χώρας, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει. Η εκκίνηση της διαδικασίας προσδιορίζεται για το διήμερο της συνόδου της ΚΕ, όπου θα κληθεί να βάλει μπρος τη μηχανική ανασχηματισμού του κόμματος ώστε να μπορέσει να περάσει τις όποιες επιλογές του.

Έχοντας πλέον ένα νέο χάρτη εσωτερικών συσχετισμών, με τους απαραίτητους πυλώνες μαζί του, ευελπιστεί μέσα από τη διαδικασία του καρότου και του μαστιγίου να αποσπάσει την έγκριση για την συμφωνία που σχεδιάζει με τους Θεσμούς. «Προτιμώ μια κρίση εντός κόμματος παρά μια κρίση για τη χώρα» φέρεται να λέει στους στενούς του συνεργάτες.
Μέσα από αυτή πάντως τη διαδικασία πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι θα ξεκινήσει η ωδίνη μετασχηματισμού του κόμματος σε πλατφόρμα εξουσίας. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχοντας διαμορφώσει κάποιες συμμαχίες έξω επιδιώκει να ανακατανείμει την κομματική τράπουλα και να δημιουργήσει ένα νέο ουσιαστικά πολιτικό μόρφωμα που θα μπορέσει να τον κρατήσει στην εξουσία. Η σχέση με τη Μέρκελ αλλά και με τη Γαλλία του Ολάντ του δίνει έναν αέρα αισιοδοξίας ότι θα πετύχει επώδυνη μεν αλλά με αναπτυξιακό πρόσημο συμφωνία. Δεν είναι τυχαίο το τι είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Politico. «Ακούμε πολλά διαφορετικά πράγματα από την Αθήνα, ωστόσο υπάρχει ένας άνδρας που πρέπει να επιτύχει και αυτός είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επομένως πρέπει να τον εμπιστευτούμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Παράλληλα, με τις αντίστοιχα deal σε επίπεδο οικονομικό με τους έξω (πρώθηση αποκρατικοποιήσεων σε λιμάνια αεροδρόμια, Γερμανικές οφειλές, Πακέτο Γιούνκερ) σχεδιάζει, όπως καταφαίνεται με τις επιλογές του, να αναδιατάξει το πλέγμα εξουσίας στο εσωτερικό. Οι τοποθετήσεις στην κρατική μηχανή, οι σχεδιασμοί σε ενέργεια, media, ιδιωτικοποιήσεις (που προχωρούν κανονικά με άλλο πιο εποικοδομητικό πνεύμα όπως μεταφέρουν στο Reporter παράγοντες της αγοράς που συνομιλούν με το ΤΑΙΠΕΔ) φανερώνουν προθέσεις συνολικής εγκατάστασης ενός νέου συμμαχικού δικτύου εξουσίας, που μπορεί να του δώσει τις απαιτούμενες αντοχές .
Εν τω μεταξύ βέβαια θα πρέπει να ξεδιαλύνει την κατάσταση στο κόμμα αλλά και να κλείσει τις συνομιλίες στο Brussels Group. Κοντός ψαλμός αλληλούια …
Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.