ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Με τα μάτια στο BG εμμένει σε λύση συνολική

15:02 - 24 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Μαξίμου: Με τα μάτια στο BG εμμένει σε λύση συνολική
Κρίσιμος κι επίπονος αναμένεται να είναι ο νέος γύρος συνομιλιών στο Brussels Group, ο οποίος έχει ορίζοντα την 5η Ιουνίου. Η Ελλάδα έχει κάνει «τεράστια πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να αποτραπεί η πτώχευση, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο BBC, τονίζοντας οτι εναπόκειται στους Θεσμούς να δείξουν οτι επιθυμούν συμφωνια. Με τη συζήτηση για το αν θα πληρωθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, να έχει ανοίξει για τα καλά, με τις δηλώσεις Βούτση, Μηλιού κλπ, η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι την απειλή της αθέτησης πληρωμών και τονίζει οτι το έσχατο αυτό μέσο εξετάζεται μόνο και μόνο εφόσον η άλλη πλευρά συνεχίζει να κωφεύει στα μηνύματα συμβιβασμού που στέλνει.

Ωστόσο η προ μηνών εκτίμηση διεθνών οίκων οτι η καθυστέρηση καταβολής δόσεων δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός αδυνατίζει την ισχύ του όπλου της αθέτησης πληρωμών.

Eν όψει λοιπόν της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων  σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η στρατηγική της διαπραγμάτευσης τις αμέσως επόμενες ημέρες, η οποία πλέον για την Αθήνα επικεντρώνεται στο μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία», που θα μπορει μα περάσει και στο εσωτερικό. Αυτό άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα κι απο το κλίμα στη συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη γραμμή της συμφωνίας με παράλληλο τον πυλώνα χρέους και της ανάπτυξης. Κυρίως για να αναδείξει παράλληλα με το τεχνικό κομμάτι που είναι αναπόφευκτο και το πολιτικό εςτω κι αν αυτό προσκρούει στον κ. Σόιμπλε.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «Εάν η συμφωνία δεν είναι ενιαία, δεν θα είναι και βιώσιμη» και για να είναι βιώσιμη όπως έλεγαν «Δεν μπορεί να μην μπει το θέμα του χρέους», αλλά και ακόμη τρεις προϋποθέσεις: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μεταφορά φορολογικών βαρών στους πλουσιότερους και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων, καθώς επίσης και ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο.

Μάλιστα σημείωναν ότι κατά την «τριμερή»  συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό, γραπτή πρόταση της Αθήνας  μέχρι το τέλος του μήνα επί των «τεχνικών ζητημάτων», κείμενο το οποίο συντάσσει η ελληνική κυβέρνηση και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το κείμενο της τελικής συμφωνίας.

ΚΕ-Σήμερα οι αποφάσεις

Με ενδιαφέρον αναμένονται στο μεταξύ τα συμπεράσματα της ΚΕ του κόμματος. Παρά την κριτική αποφεύχθηκαν οι κορώνες. Ακομα και ο Γιάννης Μηλιός επέλεξε το δρόμο της κριτικής μεν αλλά με αποδοχή της παραμονής στο ευρώ.

Το crash test παντως αναμένεται σήμερα με τις ψηφοφορίες επί της εισήγησης του πρωθυπουργού και της Πολιτικής Γραμματείας. Η «αριστερή πτέρυγα» σχεδιαζει να δώσει μάχη για αλλαγές στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ που σχετίζονται με την τακτική της διαπραγμάτευσης και ενίσχυσης των «κόκκινων γραμμών», ενώ ήδη η ΚΟΕ με υπογραφές και βουλευτών της εξέφρασε την αντίθεσή της.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.