ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Berenberg: 70% να αντικατασταθεί η Αριστερή Πλατφόρμα με το Ποτάμι

13:13 - 27 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Berenberg: 70% να αντικατασταθεί η Αριστερή Πλατφόρμα με το Ποτάμι
Τις δικές της εκτιμήσεις κάνει η Τράπεζα Berenberg γύρω από την ελληνική επικαιρότητα και σημειώνει μεταξύ άλλως πως ο Τσίπρας αρχίζει να κινείται προς τον ρεαλισμό, αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, η Berenberg Bank τονίζει ότι για την Ευρωζώνη και το ευρώ, αυτή η κατάσταση υψηλής αβεβαιότητας επηρεάζει σημαντικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Ωστόσο, σε περίπτωση ενός Grexit, οι κίνδυνοι μετάδοσης θα είναι πολύ περιορισμένοι, εξαιτίας των αποφάσεων και των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πιθανότητες να συμβεί ένα Grexit φτάνουν ως το 30%, ενώ εκείνες να υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού ανεβαίνουν στο 70%. Αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με την τράπεζα, έχουν να κάνουν με αντικατάσταση -από τον Τσίπρα- της Αριστερής Πλατφόρμας

Συντάξεις, μισθοί και δόσεις ΔΝΤ

Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά, είναι οι περικοπές των συντάξεων και οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ απομένουν μόλις 10 ημέρες πριν η Ελλάδα να πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο (301 εκατ. ευρώ). Η Ελλάδα ασφαλώς και μπορεί να πληρώσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, αλλά κατά πάσα πιθανότητα,  δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο των πέντε δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβει νέα κεφάλαια από τους πιστωτές της.

Αργός ο βηματισμός Τσίπρα προς τον ρεαλισμό

Έχοντας κάνει τρεις αδύνατες προεκλογικές υποσχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να αρνείται να σοβαρευτεί και λάβει τα μέτρα που θα ξεκλειδώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή.

Ο Τσίπρας πολύ σταδιακά τείνει προς μια περισσότερο ρεαλιστική στάση. Αλλά θα είναι πάρα πολύ αργά. Δεν είναι ακόμα έτοιμος να ξεφορτωθεί τις δυσβάσταχτες προεκλογικές υποσχέσεις και να αντιμετωπίσει της αριστερή πτέρυγα του. 

Έτσι, οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν για πολύ, που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να χάσει τις πρώτες πληρωμές της προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ θα μπορούσαν πιθανότατα να αντιδράσουν επίσης με αργούς ρυθμούς, δίνοντας εκ των πραγμάτων χρόνο στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να σοβαρευτεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.