ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β.Αποστόλου στο R: Ο αγρότης να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του

08:00 - 28 Μαϊ 2015 | Πολιτική
Β.Αποστόλου στο R: Ο αγρότης να ανακτήσει την αξιοπρέπειά του
«Ο Έλληνας αγρότης πρέπει να ανακτήσει την χαμένη του αξιοπρέπεια», λέει στο "R" ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα γίνει μέσω στοχευμένων μέτρων που θα αναγεννήσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα. Τα κίνητρα θα είναι πολλαπλά και ειδικότερα θα αφορούν στη φορολόγηση, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους σταύλους και στις αποθήκες, καθώς και της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%.

Επίσης έχει δρομολογηθεί η μείωση του κόστους παραγωγής με τη καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τη σταδιακή κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου , ώστε να η Ελλάδα να φθάσει γρηγορότερα στο μέσο όρο της Ε.Ε. και στο μέλλον να καταλήξουμε στο αγροτικό πετρέλαιο.

Σχετικά με το μέλλον παραδοσιακών προϊόντων της Ελλάδος, ο υπουργός μας τόνισε ότι στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Κι αυτή θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων παραδοσιακών προϊόντων, όπως ελαιολάδου, ελιάς, ροδάκινων, πορτοκαλιών, σουλτανίνας κ.λ.π. καθώς και άλλων με διεισδυτικότητα στις ξένες αγορές, όπως κρόκου, σπαραγγιών, αρωματικών φυτών κ.λ.π.

Κατά τον ίδιο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να συμβάλλει και μια προστιθέμενη αξία, που μπορεί να προκύψει μέσα από την παραγωγή ευρέως φάσματος ποιοτικών και τυποποιημένων προϊόντων.

Όπως μας τόνισε «Κάθε μονάδα προστιθέμενης αξίας μπορεί να προσδώσει όχι μόνο πολλαπλάσια αύξηση της απασχόλησης αλλά και αύξηση στο αγροτικό ΑΕΠ κατά 5% , χωρίς αυτό να σημαίνει αύξηση της τιμής του καταναλωτή, αρκεί να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό ποσοστό των μεσαζόντων του χώρου».

Στις βασικές προτεραιότητες του αναπληρωτού υπουργού είναι και η εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών, με απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα που ευθύνονται για φαινόμενα κακοδιαχείρισης και στην αναγέννηση τους με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προκύψει μέσα από ένα διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομάδες παραγωγών και στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 28 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.